Biscotto della Madonna – Italiaans gevlochten Mariakoek
Vandaag op Hemelvaartsdag is het net zondag. Alle winkels zijn dicht de meesten hebben een dagje vrij en genieten van het zonnetje in de tuin of op een of ander festival. Maar je kan natuurlijk ook, net als ik, besluiten om iets nieuws te gaan bakken. Toen ik vanmorgen de blogpost van Italiaans koken met Antoinette zag werd ik meteen enthousiast. Een tijdje geleden heb ik namelijk een zakje venkelzaad gekocht en sindsdien hou ik mijn ogen open voor recepten waarin ik dat kan verwerken. En wat bleek, het zat in deze Biscotto Della Madonna. De rest van de ingrediënten had ik ook in huis dus wat hield me tegen?? Niets eigenlijk.
Wat heb je nodig om zo’n heerlijk ruikend zoete koek te maken:
- 250 gram bloem
- 150 gram maisgriesmeel / polenta (te koop bij AH)
- 140 gram suiker
- een snuf zout
- 2,5 eetlepels olijfolie
- 3 eieren
- 1/2 theelepel kaneel
- 1 zakje bakpoeder
- 1 theelepel venkelzaad
- 1 – 2 eetlepels poedersuiker
Zeef de bloem en het griesmeel en vang op in een kom. Meng met bakpoeder, suiker, zout en kaneel. Doe er 2 eetlepels olie en de eieren één voor één bij. Kneed goed totdat er een soepel en stevig deeg ontstaat. Doe er het venkelzaad bij en kneed goed door.
Verdeel het deeg in drie porties en rol uit.
Maak er een vlecht van en vouw de uiteinden om.
Bestrijk de vlecht met olie en strooi er een eetlepel poedersuiker over.
Bak de koek ongeveer 35 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Controleer met een prikker, die moet er droog uit komen.
Bestrooi eventueel met nog wat poedersuiker, dat ziet er mooi uit!
Het was even kneden maar uiteindelijk werd het toch een samenhangend deeg. Ik heb het deeg in 3 stukken verdeeld en los van elkaar nog even doorkneed. Dat ging makkelijker omdat het kleinere hoeveelheden waren.
Het resultaat was een heerlijk geurende koek. Krokant, bros van buiten en zacht van binnen. Lekker bij een kopje thee.
Italiaans koken met Antoinette says
Lekker Tessa ik ga deze koek dit weekend maar weer eens maken. Is al weer veel te lang geleden!
I am Cooking with Love says
Ja ik zag dat je post van een jaar geleden was dus hij mag wel weer eens op tafel komen. Zal je zoon vast ook niet erg vinden!! 🙂
Italiaans koken met Antoinette says
😉 Hij was trouwens een paar maanden gestopt met Het Boek. Maar nu heeft hij het weer helemaal te pakken..!!
Ik zal deze keer ook eens een foto maken. Heb tegenwoordig een fatsoenlijk toestel 🙂
I am Cooking with Love says
Ohh wat geestig!! Ja, foto’s zijn altijd leuk!! 🙂