Carpaccio van Bresaola met Eigengemaakte Truffelmayonaise
Lang geleden kreeg ik eens een potje truffelmayonaise opgestuurd. Daar was ik reuze benieuwd naar want dat begon toen redelijk hip te worden. Je kwam het langzaam aan overal wel een keer tegen in een recept. Dus ik proeven. Nou, wat vond ik dat vies zeg. Echt! Ik snapte niet waar al die heisa over was. Waarom was iedereen zo lyrisch over truffelmayonaise. Pot heb ik overigens weggegooid. Dat ging ‘m namelijk niet worden.
Maar de nieuwsgierigheid bleef toch een beetje kriebelen en kocht ik uiteindelijk een ander merk namelijk die van Jean Batôn. En die vond ik me toch een partij lekker!! Grappig hè? Ik kon dat potje zo leeg lepelen als ik had gewild. Dat was echt zo goed spul. Nou, nu blijkt dus dat ik truffelmayonaise wèl lekker vind.
En zo was ik onlangs weer aan het neuzen bij ZTRDG en zag bresaola. Nooit van gehoord maar het zag er lekker uit. Even opgezocht wat het precies is en het bleek vlees dat gezouten is met zeezout en diverse specerijen en zeker een maand of 2 à 3 lucht gedroogd is. Daardoor krijgt het een dieprode kleur. Het komt uit Valtellina een vallei ten noorden van de Italiaanse Alpen in het gebied van Lombardijen.
En de versie die ZTRDG verkocht ( via Ad Rijnders) was ook nog eens van Wagyu vlees gemaakt!! Dus besteld en daar deze carpaccio mee gemaakt. Mèt eigengemaakte truffelmayonaise. Wat overigens net zo lekker is, ja dat durf ik te zeggen, als die van Jean Bâton. 😉
Normaal gesproken maak je carpaccio met rucola maar daar ben ik niet zo dol op. Veldsla vind ik veel lekkerder.
Ohja de Man was helemaal weg van de mayonaise. Hij heeft in de dagen erna elke dag wel een boterham met flink wat mayo besmeerd en gesmuld. Hij vroeg zich af of de truffelmayonaise ook lekker zou zijn met frietjes. 3x raden wat wij morgen gaan eten. 😉
Ingrediënten voor 1 persoon:
- 1 eidooier
- 1 eetlepel citroensap
- 150 ml zonnebloemolie
- 1 flinke theelepel Dijon mosterd
- 1 eetlepel olijfolie met truffelaroma ( te koop bij oa. Albert Heijn)
- peper & zout
- ± 8 plakjes bresaola
- handje veldsla
- 1 eetlepel pijnboompitten, geroosterd in een droge pan
- Parmezaanse kaas, geschaafd
Zo maak je het:
- Doe de eidooier, mosterd, citroensap en peper en zout in de hoge beker van de staafmixer en mix met de staafmixer door elkaar.
- Schenk in een dun straaltje de zonnebloemolie al mixend erbij.
- Voeg de eetlepel, zo nodig meer, olijfolie met truffelaroma erbij en meng goed. Proef en voeg zo nodig meer citroensap, peper of zout toe.
- Beleg een bord dakpansgewijs met de plakjes bresaola. Smeer wat mayonaise op de plakjes vlees en leg de sla er bovenop.
- Bestrooi met de pijnboompitjes en Parmezaanse kaas schaafsels.
Ps: Als je het voor 1 persoon maakt zal mayonaise overhouden ook al is dit een klein recept. Dek goed af en bewaar in de koelkast en gebruik over ander vlees of op brood of als dip. Of bij de frietjes.