Mini Amandelcrème Appelflapjes met Kaneeldip
Als ik zo bij mijn recepten kijk zie ik dat ik al aardig wat ‘Mini’ recepten heb. Mini koekjes, mini flapjes, mini quiche, mini rolls. Ja, het eet gewoon lekker vind ik. Je zit niet gelijk giga vol dus je kan er nòg een nemen. Dus vandaar weer een mini recept. De aloude appelflap of appelpunt of appeldriehoek, hoe je het ook noemt, ze blijven heerlijk. Maar deze keer heb ik er een extra vulling in gedaan, namelijk amandelcrème. Heerlijk en eventueel voor de liefhebber een kaneeldip. Kopje thee erbij en het is feest. De hoeveelheid amandelcrème is wat veel voor dit recept dus je zou het appelflapjes recept kunnen verdubbelen of de crème eventueel voor iets anders gebruiken.Ingrediënten:
- 6 plakjes bladerdeeg, ontdooid
Gekarameliseerde appel:
- 250 gram appel geschild en in kleine blokjes
- 50 gram suiker
- 1 eetlepel honing
Amandelcrème:
- 75 gram boter, kamertemperatuur
- 90 gram suiker
- 1 ei
- 1 eetlepel custard poeder
- 100 gram amandelmeel
Kaneeldip:
- 3 eetlepels crème fraiche
- 1/2 theelepel kaneel
- 2 eetlepels poedersuiker
Topping:
- 1 ei losgeklopt
- 2 eetlepels suiker + 1/2 theelepel kaneel gemengd
Zo maakte ik het:
- We beginnen met de appel want dat moet weer afkoelen nadat het gemaakt is.
- Doe de suiker en honing in een steelpan en laat het warm worden zonder te roeren op middelhoog vuur.
- Wanneer de suiker lichtbruin begint te worden voeg je de appelstukjes toe en roer alles goed om.
- Wanneer de appels vocht beginnen los te laten zet je het vuur wat hoger en laat het vocht inkoken. Wanneer het vocht praktisch weg is zet je het vuur uit en laat je de appels afkoelen.
- Voor de amandelcrème mix je de suiker met de boter tot een romige massa in ongeveer 5 minuten.
- Voeg het ei toe en meng goed.
- Als laatste voeg je de custard poeder en amandelmeel toe en mix alles tot één geheel.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Leg je ontdooide bladerdeeg plakjes voor je en snij ze diagonaal doormidden.
- Besmeer elk driehoekje met een theelepel amandelcrème maar laat de randjes vrij.
- Lepel daar weer een klein hoopje appeltjes op. Niet te veel anders kan je het niet dichtvouwen.
- Smeer de randjes in met water en klap de flapjes dicht. Druk de randjes goed aan met je vinger en druk met de tanden van een vork het deeg extra dicht.
- Bestrijk de flapjes met losgeklopt ei en bestrooi met kaneelsuiker.
- Bak ze af op een met bakpapier bekleedde bakplaat in ongeveer 20 minuten of totdat ze mooie goudbruin zijn.
- Laat ze afkoelen op een rooster.
- Meng voor de kaneeldip de crème fraiche met de kaneel en poedersuiker. Proef even of je het zoeter wilt of er meer kaneel in wilt hebben.
Italiaans koken met Antoinette says
Mini, maar wel superlekker.
PS ik heb in Nederland Bapao-meel gekocht 😉
I am Cooking with Love says
Oh wat goed!! Ik heb trouwens een 2e poging gewaagd aan de Taralli en het ging hem toch niet worden. Deeg eindelijk wel goed gekneed. Maar het uitrollen ging niet. Het was alsof het deeg uit elkaar viel. Heel typisch. Heb er toen maar ronde schijfjes van gevormd ipv rolletjes en die gekookt en gebakken. Ze kwamen niet zo mooi glanzend uit de oven als bij jou! 🙁 Smaakte wel goed. Ergens gaat er bij iets niet lekker. 😉
Italiaans koken met Antoinette says
Wel alles in grammen afgewogen (geen ml voor wijn en olijfolie?) Vast wel, maar ik probeer iéts te bedenken ;-). Wat vreemd…
I am Cooking with Love says
Ja, alles ging op de weegschaal. 😉 Ach ja, dat kan wel eens zo zijn denk ik dan maar. Die Mariakoek was bijvoorbeeld weer super. Zou ik eigenlijk tzt weer eens moeten maken. Hou wel van anijs. Hoewel ik vandaag ook iets lekkers met anijszaad ga uitproberen. 🙂
Antoinette says
Waar blijven de appeltjes??? Op de amandelcreme??
I am Cooking with Love says
Oeps ja stom. Ga ik gelijk nog even erbij zetten. Dank je voor je oplettendheid!!! xx
Aly says
Ik heb het recept uitgeprint hoor en je ziet wel een foto verschijnen via facebook, als ik het gemaakt heb, dank je wel voor dit recept!
I am Cooking with Love says
Leuk dat je het gaat maken Aly. Ik wacht geduldig af! Haha.
Julie Hapjesprincess says
Dit lijkt me heerlijk !!!
I am Cooking with Love says
Ja, waren het waren zeer smakelijke hapjes. 🙂
Simone says
Ik ben voorstander van mini hapjes. Want dan kun je er meer eten en meer verschillende ook plus het dipt beter… 🙂 Ziet er zalig uit Tessa!
I am Cooking with Love says
Nou, dàt vind ik dus ook!! 🙂
Dank je, Simone.
Aly says
ik heb amandelmeel gekocht, bij de Turkse supermarkt , zit schot in 😉 ik ga nu eerst madeleines proberen te maken
I am Cooking with Love says
haha, lekkere plannen allemaal! 🙂
mortenroobol says
hoi, voor hoeveel appelflapjes is dit? en kan je in plaats van amandelmeel ook fijn gemalen amandelen gebruiken?
I am Cooking with Love says
Hier maak je 12 flapjes mee. En je kan absoluut fijngemalen amandelen gebruiken. Is misschien nog wel lekkerder ook want vers gemalen.