Gekarameliseerd Ananasijs
Weer een ijsrecept, ik weet het maar het is ten eerste zo lekker en ten tweede vind ik het leuk om m’n ijsmachine te gebruiken en ten derde ik heb gretige ijseters in huis. Dus die vinden dat helemaal niet erg dat er weer ijs gemaakt wordt. De eerste keer dat ik het maakte viel het zo goed in de smaak dat ik niet eens de kans kreeg om er een foto van te maken want het was op voor ik het wist. Tja, dus toen moest ik het wel nog een keer maken want ik wilde jullie dit ijsje niet ontnemen. Hij is heerlijk en is super gevuld met stukjes ananas. Deze keer maakte ik het voor mijn verjaardag afgelopen vrijdag, 9 Augustus, en wederom veel oh’s en ah’s en ‘jeetje dit is lekker zeg’. Nou, als zij het zeggen…! Mocht je nou geen ijsmachine hebben dan kan je het ook maken. Doe het ijsmengsel in een diepvriesdoos en roer het elk half uur met een vork stevig door. Herhaal dit totdat het ijs hard is.Ingrediënten:
IJs
-
- 2 eieren
- 150 gram suiker
- 750 ml slagroom
- 1/2 theelepel vanille extract
Gekarameliseerde ananas
- 750 gram ananas in kleine stukjes. Vers of uit blik
- 30 gram boter
- 3 eetlepels bruine basterdsuiker
- 3 eetlepels bruine rum
Zo maakte ik het:
- Mix in een (steel)pan de suiker met de eieren.
- Voeg 500 ml slagroom toe.
- Zet de pan op het vuur en breng het al roerende met een houten lepel langzaam aan de kook. Kook dit net zo lang totdat het wat indikt en je een streep op de achterkant van je houten lepel kan trekken zonder dat hij doorloopt.
- Haal de pan van het vuur en schenk direct de resterende 250 ml slagroom erbij om het kookproces te stoppen. Laat het wat afkoelen en roer de vanille extract toe.
- Leg een stuk plasticfolie direct op de vloeistof en laat het volledig afkoelen in de koelkast. Het liefst overnacht.
- Terwijl het ijsmengsel in de koelkast afkoelt maak je de gekarameliseerde ananas.
- Smelt de boter in een pan. Voeg de bruine suiker en de ananasstukjes toe.
- Laat dit op middelhoog vuur bakken. Roer af en toe even door totdat de ananas een mooie bruine kleur heeft en de saus dik en stroperig is geworden.
- Roer de rum erdoor.
- Laat de ananas afkoelen en zet ook dat in de koelkast om volledig af te laten koelen.
- Uiteindelijk schenk je het ijsmengsel in je ijsmachine en laat het draaien volgens de instructies van je machine.
- In de laatste minuten voeg je de ananasstukjes toe. Of als je geen ijsmachine hebt doe het mengsel in een vriezerbak en roer je met de hand de ananasstukjes erdoor.
- Zet de bak in de vriezer om het ijs volledig hard te laten worden.
Italiaans koken met Antoinette says
OEH!
I am Cooking with Love says
I know, I know!!!! 😀
Simone says
Ja ik kan me daar wel wat bij voorstellen…. Daar zou ik ook wel een bakkie van lusten (of twee, of misschien wel drie….)
I am Cooking with Love says
De man was pas blij dat het op was want je blijft er van eten zei hij! 🙂
Caroline Brouwer says
Als ik dit zie; geloof ik dat ik toch ook maar een ijsmachine moet aanschaffen! 😉
I am Cooking with Love says
Nou Caroline, je zou het ook in een plastic bak kunnen doen hoor. Moet je wel elk half uur even de boel goed doorroeren met een vork. Maar een ijsmachine is wel wat makkelijker. En niet eens zo duur. Het is vaak een kwestie van heb ik wel de ruimte om ‘m op te bergen! haha
Caroline Brouwer says
Inmiddels heb ik een ijsmachine en ga het een keertje maken!
I am Cooking with Love says
Wat leuk, zie nu dat je toen ook al gereageerd had. En nu een ijsmachine in het bezit ga je los! Haha