• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

I am Cooking with Love

Lekker eten maakt mij blij.

  • Home
  • Recepten
    • Voorgerecht
    • Hoofdgerecht
    • Nagerecht
    • Soep
    • Erbij
    • Kipgerecht
    • Recepten
    • Groenten
    • Lunch
    • Brood
    • Drank
    • Foodblogswap
    • Lowcarb
    • Marinade
    • Ontbijt
    • Pizza
    • Salade
    • Saus
    • Slowcooker
    • Snack
    • Vegetarisch
    • Vis
    • Vleesgerecht
    • Zoet
  • Beste Beentje Voor
  • Gezien, Gedaan, Gegeten
  • Bono
  • Over Mij
  • Contact
You are here: Home / Hoofdgerecht / Uiensoep

Uiensoep

26 februari 2013 by I am Cooking with Love

Uiensoep

Uiensoep, er zijn tig versies te vinden. Met witte wijn of zonder, met bloem of zonder, met een stokbroodje in de soep of zonder.

Ik maak hem het liefst met witte wijn en zonder (al te veel) bloem en zonder dat stokbroodje erin. Dat eet veel te lastig. Wel veel geraspte kaas erover. Dat is een must.

Zo maak ik hem:

  • 800 gram uien, gehalveerd en in dunne reepjes gesneden
  • 2 liter water
  • 2 vleesbouillonblokjes
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 3 eetlepels boter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel bruine basterdsuiker
  • 120 ml witte wijn
  • 1/2 eetlepel gedroogde tijm of 2 takjes verse
  • 1 theelepel zout
  • peper
  • geraspte kaas

Smelt de boter samen met de olijfolie in een pan met dikke bodem. Zo’n braadpan is ideaal. Voeg de gesneden uien toen en roer goed door. Doe de deksel op de pan en zet het vuur héél laag. Laat dit zo’n 15 minuten zachtjes garen.

Na die 15 minuten haal je de deksel van de pan en zet je het vuur hoger. Je voegt het zout en de suiker toe en laat dit al regelmatig roerende ongeveer 40 minuten bakken. Of tot dat de uien mooi goud bruin gekarameliseerd zijn. Neem hier echt de tijd voor want die goudbruine kleur zorgt voor een heerlijke smaak. Zet desnoods een krukje bij je gasfornuis en ga er lekker bij zitten. Dat doe ik tenminste wel.

Als de uien een mooi kleurtje hebben gekregen voeg je de witte wijn, de tijm en het water met de bouillonblokjes toe. Breng op smaak met peper en zout. Breng het opnieuw aan de kook, zet het vuur weer laag, en laat het heel zachtjes koken voor 30 tot 40 minuten met de deksel schuin op de pan.

Proef nog even of het wat meer zout of peper nodig heeft en schenk de soep in grote kommen en bestrooi met je favoriete geraspte kaas.

Eet smakelijk!

Filed Under: Hoofdgerecht, Lunch, Soep, Vegetarisch Tagged With: bouillon, ui, witte wijn

Previous Post: « Kaas Rode Pesto Vlinders
Next Post: Gevulde Pasta Uit De Oven Plus Een Leuke Win Actie! »

Reader Interactions

Comments

  1. Gwendoly Koenhein says

    30 juli 2013 at 18:49

    Is dit voor één of meerdere personen?
    Ik wil het graag maken zodat ik ongeveer 3 kopjes
    Ik wil dit recept graag maken

  2. Gwendoly Koenhein says

    30 juli 2013 at 18:51

    Sorry ik bedoelde … drie kopjes (kan vullen)..

  3. I am Cooking with Love says

    30 juli 2013 at 19:03

    Ja hoor met gemak!! Je krijgt een pan vol heerlijke uiensoep. Hoop dat hij je zal smaken!

  4. corrine says

    30 december 2014 at 18:38

    Altijd goed: eten maken wat jij lekker vindt! Maar ach, toe, wil je dat broodje met gegratineerde kaas toch nog als toevoeging overwegen??

  5. I am Cooking with Love says

    10 januari 2015 at 11:25

    Absoluut!! 🙂

Primary Sidebar

Welkom

Welkom bij I am Cooking with Love. Ik ben Tessa en hier deel ik mijn lekkerste recepten, verhalen over Bono, mijn kat en culinaire uitjes. Wil je niks missen? Abonneer je dan via een van onderstaande opties. Lees meer…

Zoek het op!

Dit is ook lekker.

Tessa

Kleine Kokosmakronen met Chocolade voor het Foodblogevent

Kleine Kokosmakronen met Chocolade voor het Foodblogevent

Kokossoep met Garnalen

Foodblogswap – Kokossoep met Garnalen

Brownies met Dulce de Leche Vulling

Brownies met Dulce de Leche Vulling

Kaassoufflé uit de Airfryer

Kaassoufflé uit de Airfryer

Lancering nieuwe smaken Ben & Jerry's Cookie Core

Lancering nieuwe smaken Ben & Jerry’s Cookie Core!

Instagram

Tessa

Millionair Shortbread

Millionaire Shortbread

Kunst van Gemma Vermeulen

Brons

Footer

Welkom

Welkom bij I am Cooking with Love. Leuk dat je me gevonden hebt. Hopelijk zie je veel lekkers en kan ik je inspireren om de keuken in te duiken. Groetjes, Tessa Lees meer…

Recensie: Cheesecake + Recept After Eight Cheesecake
Opname voor amputatie
Ik heb een datum!
Zal ik het doen of niet doen?
Blauwe Kaasdip

My Taste

mytaste.nl
myTaste.be
Follow
my foodgawker gallery

Copyright I am Cooking with Love © 2025