Risotto met Kastanje Champignons
Een paar jaar geleden heb ik voor het eerst risotto gemaakt. Dat was een paddenstoelen risotto. Ik had nog nooit risotto gegeten maar ik was gelijk verkocht. Comfort Food ten top. Sindsdien maak ik eigenlijk alleen maar de paddenstoelen/champignon versie maar ik had het recept nog nooit hier gedeeld.
Hoe lekker wij deze versie ook vinden gaat het denk ik toch tijd worden om eens een andere versie te maken. Welk risotto recept is jouw favoriet? Ik hoor het graag.
Ingrediënten voor 2 personen:
- 150 gram risotto rijst
- 2 kleine sjalotjes
- 2 teentjes knoflook
- 1 liter vleesbouillon, van een blokje
- 150 ml droge witte wijn
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 250 gram kastanje champignons, in plakjes
- 1 flinke theelepel truffel tapenade, bijv. deze. (optioneel)
- Flinke hand Parmezaanse kaas, geraspt
- platte peterselie, fijngehakt (optioneel)
- boter
- peper en zout
Zo maak je het:
- Breng een liter water aan de kook en los daar de bouillonblokjes in op. Zet het vuur laag.
- Smelt een klontje boter in een koekenpan en bak de champignons in gedeeltes mooi bruin samen met een teentje knoflook en de tijm. Bestrooi met peper en zout. Zet het vuur uit.
- Smelt weer een klont boter in een ruime pan en fruit de sjalotjes met de andere knoflook teen.
- Strooi de rijst erbij en roer goed voor een minuutje of 2.
- Schenk de witte wijn erbij en laat, al roerende, bijna verdampen.
- Begin met het toevoegen 2 soeplepels hete bouillon. Blijf roeren tot het vocht bijna opgenomen is. Voeg vervolgens weer 1 of 2 soeplepels bouillon toe. Ga zo door tot de rijst gaar is. Hij mag een beetje bite behouden. Al dente, net als bij pasta.
- Als de rijst gaar is schep je de gebakken champignons, een flinke hand Parmezaanse kaas, eventueel de truffel tapenade een klontje boter en nog een laatste lepel bouillon er door. Doe de deksel op de pan en draai het vuur uit!
- Laat 5 minuten zo staan.
- Verwarm eventueel de borden onder de hete kraan en hak alvast de peterselie fijn.
- Haal de deksel van de pan en roer alles nogmaals goed door. Schep op de borden. Bestrooi met peterselie, eventueel peper en extra Parmezaanse kaas.
- Serveer direct.
Ps: het kan zijn dat je niet alle bouillon nodig hebt.
Conny Bos says
Het was lekker! Maar ik zat met de tijm? Dat kwam niet terug in het recept ?
Wanneer gooi je dat bij recept? Meteen in het begin, of de laatste 5 minuten?
I am Cooking with Love says
Hallo Conny,
Oh wat stom dat ik dat vergeten ben. Dank je dat je me het even laat weten. Je kan het meebakken met de champignons maar zou het ook door de risotto kunnen doen wanneer je ook de champignons er door gaat roeren. Maakt eigenlijk niet zo heel veel uit.
Blij dat het gesmaakt heeft.
Marian Meuffels says
Omg, we hebben net je risotto gegeten?? heerlijk! En gemakkelijk uitgelegd voor een leek als ik. Thanks groetjes marian meuffels
I am Cooking with Love says
Hallo Marian, wat ontzettend leuk om te horen dat de risotto zo gesmaakt heeft en dat je het makkelijk vond om te maken! Dank je dat je het me hebt laten weten. Groeten, Tessa