Onlangs heb ik een slowcooker gekocht. Oftewel een Crockpot. Dat is een pan waarin op lage temperaturen gerechten worden gegaard. Doordat de temperatuur laag is duurt het vrij lang voordat een gerecht klaar is. Dit kan een halve dag of langer duren. Maar dat komt de smaak alleen maar ten goede. Je moet het zien als de moderne versie van het aloude petroleumstelletje. Alleen zit hier een stekker aan en kan je met een gerust hart je huis uit zonder dat je bang hoeft te zijn dat bij thuiskomst je huis is afgebrand of je eten is aangebrand.
Voor bijvoorbeeld werkende ouders is dit ideaal. Je doet ’s morgens voordat je naar je werk gaat alle ingrediënten in de pan, doet ‘m aan. En als je ’s avonds thuis komt is het eten klaar. Scheelt een boel stress en gedoe.
Maar ook al werk je niet of heb je geen kinderen die je de hele dag bezig houden, zo’n pan is gewoon geweldig.
Ik heb al aardig wat gemaakt in m’n pan en ben er ook super blij mee. Geen momentje spijt en de Man al helemaal niet. Hij test mijn probeersels graag uit.
Nu las ik dat je er ook een hele kip in klaar kan maken. Zonder vocht toe te voegen. Dat klonk interessant. Ik heb het nu al 2x gemaakt en deze blijft in het repertoire.
Aan het eind van je maal bewaar je de botjes en maak je gedurende de nacht een heerlijke bouillon. Zo haal je alles uit die kip wat maar kan. In een volgend blog meer daarover.
Wat heb je nodig:
- 2 eetlepels paprikapoeder
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel tijm
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
- 1/4 theelepel cayennepeper
- 1/4 theelepel zwarte peper
- 1 ui, grof gesneden
- evt. 1 citroen in 2-en gesneden
- 1 hele kip
Meng de kruiden in een kommetje. Snijd de ui grof in stukken en leg het op de bodem van de pan.
Wrijf de kip in met het kruidenmengsel. Vergeet niet tussen en onder z’n pootjes, echt overal. Je zal nog wat kruidenmengsel overhouden en dat deed ik in de buikholte van de kip samen met een doormidden gesneden citroen.
Leg de kip op de uien, deksel op de pan en zet het op High/Hoog.
Laat hem zo’n 4-5 uur koken of totdat het vlees van het bot valt. Prik tegen het eind van de kooktijd in het dikste deel van z’n poot en als er helder vocht uit komt is hij gaar.
Doordat hij zo rood is van de paprika kan je moeilijk zien of hij gaar is. Je bent immers het bruine korstje gewend wat je krijgt als je een kip in de oven klaar maakt. Vandaar dat de ‘prik in dik gedeelte test’ erg handig is om zeker te zijn.
Mocht je nou een knapperig velletje willen, want ja dat krijgt hij in zo’n slowcooker niet, dan kan je hem nog even onder de hete grill of in de oven leggen. Til de kip voorzichtig met bijv 2 spatels uit de pan en leg hem in een braadslee. Lepel een paar eetlepels vocht uit de pan over de kip en schuif hem in de oven.
Hier de kip gaar uit de pan. Ik had wat kruiden weggeschrapt voordat hij de oven in ging. Was achteraf niet nodig.
De kip uit de oven met een krokant velletje.
En dan heb je een heerlijk, van het bot vallend, kippenpootje op je bord. Smullen!!!
Deze maand, Januari 2013, heeft Levine het Foodblogevent gewonnen. Het nieuwe thema wat zij bedacht heeft is: “Creatief met Kip”. Toen schoot me direct deze heerlijke hele kip uit de slowcooker te binnen. Nog even in de oven aan het eind en je hebt een heerlijk, krokant aan de buitenkant en supermals aan de binnenkant, kippetje.
'Es' (@EsFactory) says
Maar één kippenpootje? Ik had mooi een halve kip opgegeten! Ha!
mevrouw Opdebank says
Ondanks het tijdstip krijg ik nu al honger!!! Ik wil ook een crockpot!!!
missfromage says
Nu wil ik er óók een…!
Super, zoals je het omschrijft. ’s Ochtends vullen, ’s avonds eten – wat een genot 🙂
I am Cooking with Love says
Dank je voor het compliment!! Ja, ik ben er helemaal happy mee. En omdat we maar met z’n 2-en zijn en je gerechten maakt voor 4 (of meer) heb je altijd wat lekkers voor in de vriezer. Zo heb ik de 2e week dat ik ‘m had alleen maar uit de vriezer gegeten. Moest weer ruimte maken!! hahaha
anneke says
Lijkt me heerlijk, ga hem van de week maken, ik heb sinds twee wkn een crockpot maar ben er zeer blij mee.
I am Cooking with Love says
Wat leuk dat je het ook gaat maken Anneke. Morgen komt er nog een blogje over de bouillon die je erna ervan kan trekken….Dus hou deze site in de gaten! 😉
Nell Nijssen says
Zo’n crockpot …. ik had er ook zin in. Bij mijn favoriete kookwinkel vroeg ik erom. Zeggen ze: het is niets bijzonders, in de römertopf die je pas gekocht hebt, gaat het net zo goed. In mijn römertopf moet ik altijd een beetje vocht toevoegen. Nu zit ik dus met een groot dilemma: wat is de waarheid?
anneke says
Ik heb helaas geen ervaring met een romertopf, dus ik heb geen vergelijk, maar de recepten die ik heb gemaakt met de crockpotwaren heerlijk, s,morgens klaarmaken, deksel erop en s,avonds heerlijk eten. Het is een mooie pan, dus hij kan zo op tafel. Ik ben er heel blij mee.
I am Cooking with Love says
Hi Nell, in mijn slowcooker/crockpot moet ook vocht hoor. Water of bouillon het is alleen dat bij dit recept van de kip er geen vocht bij hoeft. Daardoor viel het me op en wilde ik het uitproberen.
Maar je römertopf moet in de oven, dat is een verschil met deze elektrische. En in mijn geval heb ik een (te) kleine oven en hij kan maar per uur ingesteld worden. Dus dat is niet zo handig als het gerecht bijv. 3 uur in de oven moet. Moet ik alsnog thuis blijven ervoor. 😉
christien says
Ik heb diverse keren ongerust in de slowcooker gekeken of het wel goed ging, zo’n kipje zonder vocht in de slowcooker… Je bent het niet gewend, maar het resultaat is gewoon super. En ik dus ook aan de kippenbouillon! Goede uitvinding, die slowcooker.
I am Cooking with Love says
Haha ja ik vond het ook best spannend de eerste keer. Maar het inderdaad een super ding! 🙂
Anka Gaitanakis says
Nou ik zal het zeker proberen….ik maak nooit zo’on hele kip omdat het onhandig is in de oven en inderdaad lekker de diepvries in….ben benieuwd hoe het uitkomt zonder vocht! Maar ik ben al heel blij met mijn mooie rode crockie 😉
I am Cooking with Love says
Vond ik de eerste keer ook spannend zo zonder vocht maar er komt veel vocht uit de kip en van de uien dus dat komt helemaal goed.
Caroline Brouwer says
Wat is de inhoud van jouw crockpot Tessa. Ik zoek er eentje voor 2 personen, maar wil wel wat extra kunnen maken om in te vriezen.
I am Cooking with Love says
Die van mij heeft een inhoud van 4.7 liter. Ik vind het een prima grootte. We zijn ook met z’n 2-en, soms 3, en restjes gaat de vriezer in. Ideaal.
Bloem says
Hoi Tessa,
Ik heb dit heerlijke recept al meerder keren gebruikt en iedere keer zitten we te smullen!
Groetjes,
Bloem
I am Cooking with Love says
Hi Bloem, wat ontzettend leuk om te horen. Hij is ook hier favoriet. Dank je wel voor je berichtje. Groetjes, Tessa
Linda says
Ik heb ook de 4.7 l en watttt een fantastisch ding , wij zijn met 4 ( baby en peuter nog)
Heb de kip gemaakt v deze website
Zo leuk en simpel omschreven ! Bedankt !
I am Cooking with Love says
Hi Linda, ideaal zo’n pan hè? Ben er ook zo happy mee. Wat leuk om te horen dat de kip in de smaak viel. Hij is hier de favoriet van de Man.
Karin says
Super gerecht! Dank je wel. Ik heb smoked paprika poeder gebruikt. Geeft een heerlijke bbq smaak.
I am Cooking with Love says
Heerlijk met gerookte paprikapoeder. Blij dat het zo goed in smaak viel. Dank je wel voor het laten weten! Groetjes, Tessa
Helen says
Wat een heerlijk recept! Een beetje bang zonder vocht maar dat kwam helemaal goed. Het vocht later wat laten inkoken voor de jus, heerlijk met die stukken ui!
I am Cooking with Love says
Ik heb de hele dag aan je gedacht. En bedacht me later je nog te zeggen dat als je het echt niet vertrouwd dan een scheutje water toe te voegen maar het is goed gekomen dus. Ben blij dat het je gesmaakt heeft! Dank je voor je reactie hier. ?
Marije says
Hoe lamg in de oven en op welke temperatuur?
I am Cooking with Love says
Ik had de temperatuur zo hoog mogelijk gezet want ik heb geen grill-functie op mijn oven. En alleen de bovenwarmte aan. De kip net zo lang erin laten totdat hij een mooi korstje heeft. Dat kan in 5 min al klaar zijn. Dus hou het in de gaten.