En als je dan die heerlijke kip gegeten hebt. Bewaar je het karkas en de botjes en maak je er, gedurende de nacht bijvoorbeeld, een heerlijke kippenbouillon van.
Hoe doe je dat?
Heel simpel. Je wacht toch de kip afgekoeld en met je handen handelbaar is en haalt al het vlees van de kip af.
In de pot zit nog wat heerlijk gekruid vocht en de uien waar je de kip op hebt gelegd. De botjes/karkas leg je erbij. Dan duik je je koelkast in op zoek naar bijv.:
- paar worteltjes in stukken
- 2 stengels bleekselderij in stukken
- peterselie paar takjes
- tijm paar takjes
- 1 ui in stukken
- blaadje laurier
- evt paar teentjes knoflook platgeslagen
- zout naar smaak
Doe alle ingrediënten in de pan en vul aan met water. Ik kon zo’n 1 1/2 liter toevoegen. Doe de deksel erop en zet de pan op Low/Laag en laat het de hele nacht koken. Of zet ‘m de volgende ochtend aan en laat de bouillon zo’n uurtje of 8 – 10 gedurende de dag koken.
Als de bouillon klaar is schep je alle botjes en kruiden uit de pan in een zeef die je boven een grote kom of pan hebt hangen. De botjes, kruiden gooi je weg en de bouillon kan je nu in delen invriezen of bewaren in de koelkast.
Ik schenk de bouillon meestal, afgemeten, in zo’n diepvries druk en sluit zakje en laat het in een vierkant bakje invriezen. Vervolgens haal ik het zakje uit het bakje en zo heb je een redelijk vierkant zakje bouillon. Is makkelijk om te stapelen in je vriezer. Natuurlijk kan je de zakjes ook plat invriezen. Zo’n vriezer raakt al zo snel vol dus wat handige opslag tips kan geen kwaad!
Mocht je nou bijvoorbeeld geen laurier of bleekselderij in huis hebben, gewoon doorgaan. Smaakt hoe dan ook lekker.
'Es' (@EsFactory) says
Handig! Dat ga ik ook een keer doen. Wanneer ik geen stelende dieren meer heb, bedenk ik me nu… hahahhaa
I am Cooking with Love says
Nou knappe hond of kat die de deksel van de slowcooker omhoog kan wippen!! Maar ja, je hebt natuurlijk uitzonderingen!! haha.
Wat ik wel elke keer vergat te doen is de bouillon eerst in de koelkast af te laten koelen en het gestolde vet eraf te scheppen alvorens het in te vriezen. Want er komt behoorlijk wat vet van zo’n beestje af.
'Es' (@EsFactory) says
Dat vet afscheppen vergeet ik ook vaak. Ben dan al zolang bezig geweest… En hier krijgen ze echt het deksel van de pan. Lag laatst midden in de woonkamer. Gelukkig nog heel!
I am Cooking with Love says
Ohhh de boefjes!! 😉