Pesto Zelf Maken
In een van mijn eerste blogjes had ik het over mijn ongebruikte marmeren vijzel. Hij was nog maagdelijk wit, nog nooit gebruikt en ik had hem zelfs al jaren in huis. Hem gebruiken vond ik zonde…en een beetje eng. Wat als ie vies werd!
Menig bloglezer adviseerde me het gewoon te doen. Het is immers een gebruiksvoorwerp. Ok, bedacht ik me, dat ga ik doen en als ik dat eenmaal gedaan heb zou ik dat hier weer laten weten.
En wat maak je oa in een vijzel…pesto! Ik had een basilicumplantje staan die nog leefde en om hem nou te zien aftakelen dan kon ik hem beter gebruiken toch?
Bovendien had ik nog nooit zelf pesto gemaakt. Dus ook niet in de keukenmachine. Het werd tijd.
Wat gebruikte ik:
- 1 basilicum plantje
- 50 gram pecorino geraspt
- 1 teentje knoflook
- 2 eetlepels geroosterde pijnboompitten
- olijfolie
- peper (vond het zout zat door de kaas)
Allereerst roosterde ik de pijnboompitjes en liet ze volledig afkoelen. Ik plukte alle blaadjes van de basilicumplant en deed ze in de vijzel met daarbij de teen knoflook en de pijnboompitten. Toen flink stampen.
Vervolgens de kaas erbij en uiteindelijk net zoveel olijfolie tot het een consistentie heeft die je fijn vind. Gebruik daarvoor een goede kwaliteit olijfolie. Smaakt gewoon lekkerder. Draai wat peper naar smaak erbij en klaar ben je.
Schep het over in een potje, schenk er een dun laagje olie overheen en zo is het in de koelkast nog zo’n 2 maanden houdbaar. Als je het eenmaal gebruikt hebt is het beperkt houdbaar, ongeveer een week.
Het werd lekker maar de volgende keer gebruik ik of minder kaas of meer basilicum want die proefde ik te weinig terug.
Nell Nijssen says
zelf doe ik ook altijd een hele (echt een héle) grote bos basilicum in de pesto. Er blijft bijna niet van over, terwijl de kaas en de pijnboompitten dan snel de overhand krijgen. En pecorino is nog wel iets pittiger/zouter dan parmezaanse kaas. Dus 50 gr is best veel.
I am Cooking with Love says
Ja Nell, ik moet de volgende keer gewoon een grotere bos basilicum in slaan. En wbt die pecorino, ik vond ‘m ook erg zout. Ik had een onsje in huis voor iets anders. En ongeveer de helft gebruikt. Was teveel dus. Weet ik dat voor de volgende keer! Het is een beetje spelen met de hoeveelheden. En ik probeer ‘m nog een keer met parmezaanse kaas. Of half, half.
julika de Fouw says
Yam yam … Prachtige Foto’s! Je kunt het ook invriezen? Jxxxxxxxxxxcxx
Sent from my iPhone
I am Cooking with Love says
Dank je Juul!! Ja ik zou het in kunnen vriezen. Maar dan maak ik ‘m liever eerst nog een keer, met meer basilicum en wat minder kaas. Verfijnen! haha. xx
'Es' (@EsFactory) says
Lekker! Ik maak het nooit, weet niet waarom. Te druk zeker! hahaaa
I am Cooking with Love says
Nou voor mij was het dus ook de 1e keer. Gek hè? Het is zo gepiept…zeker in de keukenmachine.
Italiaans koken met Antoinette says
Pesto vijzelen? Dat is echt voor culifreaks hoor. Hier in Italië pakken ze ook gewoon lekker de staafmixer of keukenmachine. Just saying 😉
I am Cooking with Love says
Jaaa, ik nu ook hoor Antoinette maar ik moest m’n mooie marmeren vijzel toch ergens mee inwijden! 🙂
Italiaans koken met Antoinette says
Ja, een mooiere inwijding bestaat natuurlijk niet. Dat vind ik dan weer wel :-)!
I am Cooking with Love says
Dank je, dat dacht ik ook! 🙂