• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

I am Cooking with Love

Lekker eten maakt mij blij.

  • Home
  • Recepten
    • Voorgerecht
    • Hoofdgerecht
    • Nagerecht
    • Soep
    • Erbij
    • Kipgerecht
    • Recepten
    • Groenten
    • Lunch
    • Brood
    • Drank
    • Foodblogswap
    • Lowcarb
    • Marinade
    • Ontbijt
    • Pizza
    • Salade
    • Saus
    • Slowcooker
    • Snack
    • Vegetarisch
    • Vis
    • Vleesgerecht
    • Zoet
  • Beste Beentje Voor
  • Gezien, Gedaan, Gegeten
  • Bono
  • Over Mij
  • Contact
    • Privacy Verklaring
You are here: Home / Groenten / Bagna Cauda – Italiaanse Fondue met Ansjovis

Bagna Cauda – Italiaanse Fondue met Ansjovis

20 juli 2016 by I am Cooking with Love 2 Comments

Bagna Cauda - Italiaanse Fondue met Ansjovis

Bagna Cauda – Italiaanse Fondue met Ansjovis

Heb je wel eens van Bagna Cauda gehoord? Ik las er een tijd geleden over en de reden dat het me direct aansprak was de ansjovis die hier toch wel de hoofdrol in speelt. Alles waar ansjovis in gaat daarvan ga ik rechtop zitten. Daarom moest dit een keer gemaakt worden. Je spreekt het uit als: ‘banja kauda’ wat vrij vertaald: ‘warm bad’ betekend.

Het is een Italiaans gerecht uit de Piemonte streek wat met name in de winter gegeten wordt. Nu hou ik me niet zo aan de ‘seizoens-regeltjes’ en kan dit ook prima in de zomer of een ander jaargetijden gegeten worden. Serveer het als voorgerecht of als hoofdgerecht.

Ansjovis

De basis is dus ansjovis, knoflook, olijfolie en boter en in sommige gebieden van de regio voegt men ook nog room toe. Dat had ik ook gedaan. Het zorgt ervoor dat de smaak wat zachter wordt voor als de knoflook wat te pittig blijkt uit te pakken. Je doopt in de fondue met stukjes rauwkost of brood of gestoomde groenten. Ik vind blaadjes witlof erg lekker erbij maar ook stukjes rauwe bleekselderij is lekker fris. Je kan alle kanten op. Maar vergeet vooral het brood niet. Vers stokbrood erin dopen blijft het lekkerst.

Ik gebruikte nu 1 blikje ansjovisfilet maar neem er gerust 2. De reden was dat de Man dit ook mee zou eten en niet zo dol is op vis, laat staan een pittig ansjovisfiletje, en ik bang was dat het te veel zou overheersen. Maar nee, hij heeft gesmuld en vond het ontzettend lekker. Je proefde de ansjovis subtiel maar toch nog goed.

En oh ja doop een beetje diep want, zoals je op de foto goed kan zien of eigenlijk niet goed kan zien, het lekkers zakt direct naar de bodem.

Filippo Berio

Bagna Cauda - Italiaanse Fondue met Ansjovis

Onlangs kreeg ik 3 mooie flessen olijfolie van Filippo Berio om uit te proberen en lekker mee te gaan koken. Voor dit gerecht heb ik de Extra Virgine olijfolie  met het groene etiket genomen.

Ingrediënten:

  • 170 ml Extra Virgine Olijfolie
  • 50 gram boter
  • 1 blikje ansjovisfilet, klein gesneden
  • 3 à 4 teentjes knoflook, geperst. (meer of minder naar smaak)
  • 4 eetlepels room
  • rauwkost, brood, gestoomde groenten

Zo maak je het:

  1. Verwarm in een pannetje de olijfolie met de ansjovisfilet. Doe dit op een rustig vuurtje en gebruik een vork of houten spatel om de ansjovis kleiner te maken.
  2. Als het eenmaal ‘gesmolten’ is voeg je de boter de geperste knoflook en de room toe.
  3. Giet over in een klein rechaud met vuurtje eronder zodat het warm blijft en doop met de rauwkost en/of brood.

Filed Under: Groenten, Hoofdgerecht, Saus, Vis Tagged With: ansjovis, Boter, dopen met stokbrood, italiaans, knoflook, olijfolie, Piedmonde, Rauwkost, stokbrood

Previous Post: « Rocky Road
Next Post: Ramen met Champignons »

Reader Interactions

Comments

  1. Demi | DE KOOKFABRIEK says

    27 juli 2016 at 14:00

    Altijd leuk,, fondue! Dit is een leuke variatie!

    Beantwoorden
    • I am Cooking with Love says

      27 juli 2016 at 14:33

      Fondue is inderdaad altijd leuk. Gezellig eten.

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primary Sidebar

Welkom

Welkom bij I am Cooking with Love. Ik ben Tessa en hier deel ik mijn lekkerste recepten, verhalen over Bono, mijn kat en culinaire uitjes. Wil je niks missen? Abonneer je dan via een van onderstaande opties. Lees meer…

Zoek het op!

KokenKoken

Dit is ook lekker.

Tessa

Romige Lente-ui Soep met Boursin

Romige Lente-ui Soep met Boursin

Mini Bananen Chocolate Chip Muffins

Mini Bananen Chocolate Chip Muffins

Recensie: Guilty Pleasures

Recensie: Guilty Pleasures

Blauwe Kaasdip

Blauwe Kaasdip Zelf Maken

Het nieuwe kaviaar eten: Frietje kaviaar.

Het nieuwe kaviaar eten: Frietje kaviaar.

Instagram

[instagram-feed]

Tessa

Romige Prei-Mosterdsoep

Romige Prei-Mosterdsoep

Kunst van Gemma Vermeulen

Brons

Footer

Welkom

Welkom bij I am Cooking with Love. Leuk dat je me gevonden hebt. Hopelijk zie je veel lekkers en kan ik je inspireren om de keuken in te duiken. Groetjes, Tessa Lees meer…

Recensie: Cheesecake + Recept After Eight Cheesecake
Opname voor amputatie
Ik heb een datum!
Zal ik het doen of niet doen?
Blauwe Kaasdip

My Taste

mytaste.nl
myTaste.be
Follow
my foodgawker gallery

Copyright I am Cooking with Love © 2023