Gegratineerde Aardappelen met Bacon en Kaas
Wat is het koud hè? Ik vind het maar niks. Nou ja, zolang ik niet naar buiten hoef is het te doen. Maar dat moet ik toch wel zo af en toe. En als je dan weer binnenkomt en je vingers weer laat ontdooien is het nog lekkerder om een bordje pure comfort food te eten. Deze aardappelschotel valt helemaal in deze categorie.
Nu kreeg ik pas dit mooie ovenschaaltje van Le Creuset van Kookexpert. Het is een klein schaaltje maar ideaal voor deze gratin. We aten hier met z’n 2-en van. Dat was wel een tikkeltje veel dus met z’n 3-en zou je hier ook van kunnen eten. Maar goed, dit schaaltje was qua formaat perfect.
Eet er een frisse salade bij als tegenhanger van het romige.
Ingrediënten:
- 500 gram aardappelen
- 100 gram ontbijtspek
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 lente-uitjes, in ringetjes gesneden plus extra om te garneren
- 60 ml slagroom
- 120 ml kippenbouillon
- 1oo gram geraspte cheddar
- 1 eetlepel bloem
- 15 gram boter
- 1/2 theelepel zout
- 1/4 theelepel zwarte peper
- crème fraîche
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schil en snij de aardappelen heel dun. Dat kan met een mes maar met een keukenmachine gaat het veel makkelijker en een stuk sneller. Spoel de plakjes aardappel onder de kraan en laat goed uitlekken in een vergiet.
- Bak in een pan de plakjes ontbijtspek uit en laat uitlekken op een velletje keukenpapier.
- Fruit in het achtergebleven vet de ui. Wanneer de ui glazig is voeg je de knoflook toe en bak je een minuutje mee. Bestrooi met peper en zout.
- Voeg de boter toe aan de pan met ui en laat smelten. Eenmaal gesmolten kan de bloem er bij. Roer met een garde en laat de bloem een paar minuten garen.
- Nu kan de slagroom, bouillon en lente-uitjes erbij. Breng aan de kook en laat een minuutje of 2 à 3 zachtjes pruttelen. Als het de gewenste dikte heeft draai je het vuur uit.
- Vet een ovenschaal in met boter en leg dakpansgewijs de plakjes aardappel erin. Schenk het roommengsel er over. Bestrooi met de verkruimelde ontbijtspek en de geraspte kaas.
- Dek af met aluminiumfolie en bak voor 40 minuten in de oven. Haal het folie eraf en zet de ovenschaal terug in de oven totdat de aardappels gaar zijn en de kaas gesmolten.
- Garneer met de rest van de lente-uitjes en dotjes crème fraîche.
Bron: Delish
SofarsoSabine says
Dit is perfect voor in Zweden! Het ziet er lekker uit!
I am Cooking with Love says
Jaaa, ideaal inderdaad!! Heerlijk verwarmend!