Ernstig lekkere ‘Artichoke and Spinach Dip’.
Zo’n jaartje of 20 geleden ben ik samen met m’n moeder op vakantie geweest naar familie in Canada. Vancouver om precies te zijn. Geweldig vond ik het daar. Een ontzettend mooi land en ook heel leuk om te zien hoe de familie daar woont.
Nu was er op een gegeven moment een baby-shower van mijn nichtje. Gezellig wij erheen. En daar at ik het voor het eerst. Het heeft blijkbaar zo’n indruk op me gemaakt dat ik het nu, 20 jaar later, nog steeds onthouden heb. Maar om de een of andere reden nog nooit gemaakt. Tot afgelopen weekend. De Artichoke Spinach dip!!
Je denkt misschien bij jezelf, die combinatie van artisjokken en spinazie is het überhaupt mogelijk om daar een lekkere dip van te maken? Ja zeker, en zo krijg je ook nog wat vitaminen binnen! Daar is ook alles mee gezegd want toen ik de ingrediënten bekeek schrok ik wel een beetje. Het is super ‘fattening’ maar oh zo lekker.
Ik vond een recept bij Brown Eyed Baker. Zij had heerlijke plaatjes en ja daardoor ging ik voor de bijl.
Afgelopen weekend zou een vriendin komen eten dus een perfecte gelegenheid om dit uit te proberen. Bovendien was Bonus-zoon er ook en hij is een echte lekkerbek dus die zou het ook wel waarderen.
Dit is wat ik er van maakte na het omrekenen. Hier en daar een beetje aangepast:
- 2 blikken artisjokken uitgelekt en fijn gehakt
- 300 gram diepvries spinazie ontdooid en uitgelekt
- 170 gram parmezaanse kaas geraspt mag best grof
- 1 bolletje mozzarella
- 100 gram roomkaas (Philadelphia naturel)
- 150 gram sour cream
- 75 gram mayonaise
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- Paprikapoeder (optioneel)
Verwarm de oven voor op 180 graden. Druk het overtollige vocht uit de spinazie.
Voeg de artisjokken, spinazie, de parmezaanse kaas, de mozzarella, de roomkaas, de sour cream, de mayonaise en de knoflook in een kom en meng goed.
Doe de massa over in een ovenschaal en bestrooi met geraspte kaas en eventueel de paprikapoeder. Bak in de oven voor 30 minuten.
Serveer warm met bijv. kaasstengels, tortilla chips, reepjes paprika, toastjes. Wat je maar lekker vind om mee te dippen.
Achteraf las ik dat ik de geraspte kaas voor een gedeelte had moeten toevoegen en de rest bovenop voordat hij de oven in ging. Toen maar ‘gewone’ geraspte kaas gebruikt. Verder stond er Monterey Jack kaas in het recept daar voor in de plaats gebruikte ik de mozzarella.
En die mayonaise, tja wat die voor een toegevoegde waarde had? Ik weet het niet maar de volgende keer laat ik het weg. Het is al vet genoeg. Misschien is het iets typisch Amerikaans om overal mayo bij te doen…je weet het niet.
Maar het was ernstig lekker. Het bleek wel een heel grote hoeveelheid achteraf dus als je een keer een feestje hebt, of zoals de Amerikanen doen het te eten tijdens sport/football wedstrijden, is dit perfect om te maken. De ‘sport-zomer’ komt er tenslotte aan.
De foto’s zijn niet opperbest, dat komt waarschijnlijk vanwege de haast om het te gaan proeven!! 🙂
Marco says
Omg….dit had ik ltt gegeten..goddelijk…nu eens zelf maken..dank je wel voor het delen dit lijkt het meeste erop…
I am Cooking with Love says
Jaaa Marco, ernstig lekker hè? Ik heb het pas als vulling op een pizza gemaakt. Heerlijk. 🙂