Hartige taarten, quiches, ik vind ze heerlijk maar de laatste tijd willen ze nooit echt mooi lukken. Dan is de vulling weer te nat, het deeg daardoor zompig en dus niet lekker. Vervolgens ga je hannesen met aluminiumfolie want je wilt niet dat je kaas of randje deeg gaat verbranden. Gedoe dus. Met als gevolg dat ik haast geen quiches meer maak want ik vertrouw m’n (bejaarde) oven gewoon niet. Mooie reden om te gaan sparen voor een nieuwe oven en gelijk een tikkie groter.
Maar vanavond liet ik me toch verleiden tot een poging om weer eens een quiche te maken. Deze keer met croissantdeeg als bodem. Ik kwam op het idee toen ik aan het rond kijken was op de site van Nombelina. Zij had zo’n quiche gemaakt en, foto-gevoelig als ik ben, kreeg ik er trek in.
Ik ben zo vrij geweest om haar recept over te nemen. Hier komt ie:
- 1 kleine broccoli
- 2 uien
- 8 plakjes gerookt spek
- 200 ml crème fraiche
- 3 eieren
- Vers geraspte Parmezaanse kaas (ik had ‘gewone geraspte’ kaas gebruikt)
- 1 blikje croissantdeeg (Danerolle normale grootte)
- Neutrale olie of boter om in te bakken
- Paar eetlepels water
- Gemalen peper
Bak de plakjes spek uit en laat uitlekken op keukenpapier. Snij de ui in halve of kwart ringen en bak deze in het over gebleven spekvet met eventueel wat extra olie. Bak de uien totdat ze goudbruin en zacht zijn. Hoeft niet helemaal gekarameliseerd.
Snij en was de broccoli in kleine roosjes en bak deze met een klein beetje water aan in de pan, totdat deze beetgaar is en het water volledig verdampt is.
Meng in een kom de crème fraîche, eieren, flink wat vers gemalen peper en een handje vers geraspte Parmezaanse kaas. Zout hoeft niet, het spek en de kaas is zout genoeg. Wil je het lekker kazig, voeg dan meer Parmezaanse kaas toe.
Ik gebruikte mijn brownieblik voor de quiche, omdat het qua vorm een stukje makkelijker is met het rechthoekige deeg. Bekleed het blik ruim met bakpapier, zodat je de quiche er makkelijk uit kan halen. Bekleed met het deeg, waarbij je de naden goed tegen elkaar aandrukt. Zorg dat je een opstaande rand hebt van ongeveer 3cm. Prik het deeg in met een vork.
Verkruimel het spek en verspreid deze met de broccoli en uien over het deeg. Schenk het crème fraîche mengsel er overheen en verdeel deze goed over de quiche.
Bak in het midden van de oven op 190C voor 30 minuten of, totdat het deeg goudbruin, krokant en gaar is en de vulling gestold is. Door het overhangende bakpapier kun je makkelijk de quiche eruit tillen en de bodem controleren. Laat de quiche een kwartiertje tot half uur afkoelen, dan is hij een stuk makkelijker te snijden.
En hij was zowaar goed gelukt. De bodem was mooi droog en gaar, heerlijk gewoon. Leuke verassing dus. Deze gaan we vaker maken, eventueel met andere vulling.
Daarbij had ik de Knapperige Wortel Salade van Esmée gemaakt. Dat zoet-zure vind ik heerlijk. Ik moest me dus inhouden om niet de hele bak leeg te lepelen.
Zij maakte dat met:
250 gram worteltjes
2 eetlepels suiker
4 eetlepels azijn (ik gebruikte witte wijn azijn)
1 theelepel zout
4 eetlepels mayonaise
Verse peper uit de molen
Meng de ingrediënten voor de dressing.
Snij of rasp, hoe je wilt, de wortels klein en meng met de dressing.
Dek af met folie en zet minimaal 2 uur in de koelkast. Lekker koel is het lekkerst.
Al met al een heerlijk maaltje.
[slideshow]
PJ - Nombelina says
Leuk! Fijn dat hij gelukt is en dat het smaakte :). Word toch altijd een beetje zenuwachtig als iemand mijn recept maakt, “wat als het mislukt, of dat ze het niet lekker vinden?”
I am Cooking with Love says
Ja dat zou ik ook zijn hoor, een tikkie zenuwachtig! haha. Zal ik in het vervolg het je pas vertellen nadat ik het gemaakt heb???? 😉
PJ - Nombelina says
Nah, houdt het leven een beetje spannend :D.