Rieska – Fin’s Plat Brood met Aardappel
Ik was wat aan het struinen op internet toen ik de naam Rieska las. Daarbij zag ik een mooi en lekkere foto waardoor mijn interesse aangewakkerd werd. Het bleek een Fins platbrood te zijn. In eerste instantie dacht ik dat het een cracker was omdat het daar op leek maar nee, het is echt wat minder krokant als een cracker. Wat smeuïger. De ingrediënten, op de speltmeel na, had ik in huis. Het zijn er namelijk niet zo veel. Dus ik wilde dit plat brood wel eens uitproberen. Het wordt op diverse manieren gemaakt en zoals je je kan voorstellen heeft elke regio zijn eigen ‘originele’ versie. De meningen zijn er duidelijk over verdeeld. Je maakt ze oorspronkelijk met gerst, havermout of aardappel erin. Ik koos voor de aardappel variant. Het deeg is super plakkerig dus dan weet je dat dat normaal is. Als je er platte schijven van wilt maken is het handig je vingers en het deegballetje met een beetje bloem te bestuiven. Zo druk je met je handen/vingers de bal plat en rond.Ingrediënten:
- 300 gram aardappelpuree
- 100 gram speltmeel of gerstemeel
- 1 ei
- snufje zout
Zo maakte ik het:
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Als je geen aardappelpuree over hebt van de vorige avond, kook ze dan gaar, laat afkoelen en pureer.
- Mix alle ingrediënten met elkaar en verdeel in 4 porties.
- Leg de ballen op een met bakpapier bekleedde bakplaat en druk ze plat met je vingers die je eerst door de bloem hebt gehaald.
- Prik de broden in met een vork en bak ze voor 15 – 20 minuten.
- Serveer warm met wat boter of gerookte zalm met een dotje crème fraiche.
Notes
Geserveerd met gerookte zalm vond ik heerlijk. Een volgende keer doe ik er misschien wat extra kruiden door. Zoals wat venkelzaad ofzo. Kijken hoe dat smaakt.
Karin - The F Girl says
Wat een lekker idee! Ga ik zeker eens uitproberen!
I am Cooking with Love says
Leuk Karin. Ook leuk je weer te lezen! 😉
Nell Nijssen says
Lekker, lekker, zalm met dille. En dat brood lijkt me ook heel speciaal.
I am Cooking with Love says
Zalm en dille is eigenlijk altijd goed. Maakt niet uit waarop je het serveert. Hoewel ik het eigenlijk heel vaak gewoon zo eet. Zonder iets ‘eronder’.