Platbrood met Feta en Spinazie
Ik had pas ineens de geest en ging het kastje dat naast de bank staat, waar ik altijd zit, opruimen. Dat kastje lag vol met tijdschriften, foldertjes, doosjes, dingetjes, prulletjes etc. Eerlijk gezegd heb daar nooit zo veel zin in maar soms komt daar ineens wel die zin en dan ga ik ervoor. Vuilniszak bij de hand en de boel eens bekijken en weggooien wat weg kan en apart houden wat ik nog wil bewaren.
Zo kwamen deze behoorlijk retro uitziende boekjes tegen die ik natuurlijk bewaard heb!
Maar ook een foldertje met recepten van Comptoir Libanais uit hun nieuwe boek, Feest. Op de eerste pagina stond dit recept en het sprak me gelijk aan. DÃ t wilde ik maken. En nu moet ik bekennen dat ik nog nooit granaatappelpitjes gegeten had. Het trok me gewoon niet zo. Het leek me een en al zurigheid. Maar ja, voor deze platbroden hoorde het er wel bij. Dus toch maar gekocht en gebruikt. Eerst een paar zo geproefd en ik was verrast. Zo fris en helemaal niet zo zuur als ik had gedacht. Dat was een prettige verrassing.
De pitjes, plus de muntblaadjes, waarvan ik bang was dat het te veel zou overheersen, in combinatie met de andere ingrediënten bleek ontzettend lekker te zijn. Ik werd er helemaal blij van. Echt!
Dit is leuk om te serveren bij een borrel ofzo. In punten gesneden. Of eet het met de lunch. Een lekkere snack tussendoor. Hoe je ze ook gaat eten, ze zijn lekker!
Ingrediënten:
Voor het deeg:
- 1 theelepel droge gist
- 1 theelepel fijne suiker
- 100ml lauw water
- 250 gram broodbloem, wit
- 1 eetlepel plantaardige olie
- 50 ml melk
- 1/2 theelepel zout
Voor het beleg:
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 kleine ui, fijngesnipperd
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- snufje sumak, plus extra om te bestrooien
- 300 gram spinazie
- 1 citroen, gehalveerd
- 75 gram feta, verkruimeld
- 30 gram pijnboompitten
- zout en peper
Voor eroverheen:
- handje verse granaatappelpitjes
- handje muntblaadjes
- granaatappelmelasse ( te koop bij Turkse en Marokaanse winkels of Albert Heijn)
- extra vierge olijfolie
Zo maak je het:
- Doe de gist met een snufje suiker samen met de helft van het water in een schaaltje en zet voor 5 minuten apart zodat de gist kan activeren.
- In een ruime kom of de kom van je standmixer voeg je de bloem toe. Schenk het gistmengsel erbij samen met de rest van de suiker, de rest van het water, de olie, melk en het zout. Meng tot je een gladde deegbal hebt. Kneed het deeg op je werkblad nog heel even door en leg vervolgens in een ingevette kom. Dek af met plasticfolie en laat een uur rijzen.
- Voor het beleg verhit je de olie in een pan en fruit de ui op laag vuur. Voeg de knoflook, peper en zout en sumak toe en fruit een minuut of 2 mee. Doe de spinazie erbij en knijp een halve citroen er boven uit.
- Wanneer de spinazie geslonken is schep je alles in een zeef wat je boven een kom hebt gezet zodat het uit kan lekken. Druk met een pollepel de meeste vocht eruit.
- Verwarm de oven voor op de hoogste stand en leg je pizzasteen erin. Heb je geen pizzasteen leg dan een bakplaat in de oven en laat mee warmen.
- Verdeel het deeg in 3 bollen. Bol ze op en rol uit tot een ronde schijf. Beleg met de spinazie, smeer uit tot de randen. Bestrooi met de Feta en pijnboompitten.
- Schuif ze voorzichtig op de pizzasteen of bakplaat en bak in 7 – 10 minuten gaar en goudbruin.
- Haal de platbroden uit de oven en bestrooi met granaatappelpitjes, munt en sumak. Druppel wat melasse en extra vierge olijfolie erover samen met een kneepje citroensap en serveer.