Bananen Yoghurtijs met Salted Caramel Snippers
De eerste keer dat ik dit ijs maakte is alweer een aantal jaar geleden. Tijd gaat zo snel joh. Maar toen ik dus voor het eerst een hapje van dit ijs nam wist ik dat ik dit beslist op mijn blog moest zetten. Het smaakte zo ontzettend lekker dat ik het zeker vaker wilde maken.
De eerste keer dat ik het maakte had ik er snel een fotootje van gemaakt en op Instagram gezet en de Foodies erin getagd. Ik weet dat je dan kans maakt om in de daaropvolgende editie genoemd te worden. En dat werd ik dus ook. Vond dat toch wel erg leuk.
Maar goed, de reden dat ik het recept op mijn blog wilde zetten was puur eigenbelang want als je een abonnement hebt groeit de stapel al vrij snel en weet ik op een gegeven moment echt niet meer in welke editie ik nou dat ene recept hebt gezien. Met als gevolg dat je je een ongans zoekt door alle bladen en dan zie je ineens nog veel meer lekkere recepten en zit je vervolgens een hele dag naar allerlei andere heerlijkheden te kijken maar heb je nog steeds niet dat ijsrecept gevonden. Herkenbaar? 😉
Nu denkt de Foodies graag met je mee en hebben ze op hun site een register waar je op kan zoeken in welke editie een bepaald recept staat. Super handig en daar ging ik ook gelijk kijken. Kon ‘m toch niet vinden. Wat bleek, juist dit recept stond er niet tussen! Gelukkig heb ik toch nog zelf het blad gevonden tussen de grote stapel met andere Foodies en gelijk hier overgenomen.
De suikersiroop die je maakt is genoeg om 2 keer dit ijs te maken. De siroop blijft heel erg lang goed in de koelkast. Echt maanden want zo lang duurde het voordat ik de 2e helft pas ging gebruiken. Verder kan ik je zeer aanraden dit te maken.
Ingrediënten:
- 1 1/2 citroen (biologisch)
- 500 + 50 gram suiker
- 175 gram glucosestroop
- 3 bananen
- 500 ml Griekse yoghurt
- 1 eetlepel roomboter
- 1/4 theelepel zeezout
- ijsmachine
- bakplaat met bakpapier
Zo maak je het:
- Begin een dag van te voren. Was 1 citroen met heet water schoon en droog ‘m goed. Halveer de citroen. Breng 500 gram suiker met 350 ml water, de gehalveerde citroen en de glucosestroop aan de kook. Kook op laag vuur tot de suiker is opgelost. Neem de pan van het vuur, laat afkoelen en plaats de pan met siroop in de koelkast.
- Pers de andere halve citroen uit. Prak de bananen met het sap van de halve citroen fijn. Meng de yoghurt erdoorheen. Haal de citroen uit de pan met siroop en gooi weg. Meng de helft van de suikersiroop door het bananenmengsel. Bewaar de overige siroop in een schone afgesloten pot in de koelkast voor een volgende keer. De siroop is heel lang houdbaar.
- Draai het ijsmengsel in de ijsmachine tot een smeuïg ijs. Lees voor de tijdsduur de gebruiksaanwijzing van jouw ijsmachine.
- Verhit 50 gram suiker met ongeveer 2 eetlepels water in een pan tot een mooie bruine karamel. Je kan roeren tot de suiker opgelost is maar daarna niet meer roeren tot de gewenste karamel kleur bereikt is. Wel kan je de pan rustig aan ronddraaien. Roer de roomboter en het zout erdoorheen. Schenk de karamel op een vel bakpapier dat op een bakplaat of ander hittebestendig oppervlakte ligt. Leg er nog een vel bakpapier overheen en rol met een deegroller dun uit. Laat vervolgens afkoelen en hard worden.
- Breek de karamel in stukjes en meng, als het ijs klaar is, erdoorheen. Schep het ijs in een diepvriesbak met deksel en laat minimaal 5 uur in de vriezer opstijven.
- Serveer eventueel met gesuikerde bananenchips of (gekarameliseerde) nootjes.