Grieks kaas brood – Tiropsomo
Een tijdje geleden was ik bij de Lidl en het waren de ‘Griekse Weken’. Al struinend langs de schappen zag ik dat ze ook Kasseri kaas verkochten. Toevallig las ik onlangs recepten waar deze kaas in verwerkt werd. Die moest dus gekocht worden. Het is een harde Griekse kaas wat me erg deed denken aan Parmezaan toen ik het aan het raspen was. Een vrij pittige smaak heeft het.
Dit Griekse brood heeft oa die kasseri erin maar ook feta. Daarvoor neem ik altijd van het merk Dodoni. Die vind ik echt het lekkerst.
Ingrediënten:
- 500 gram bloem
- 10 gram zout
- 1 zakje gist
- 120 ml olijfolie
- 200 gram feta, verkruimeld
- 200 gram kasseri, geraspt
- 2 theelepels verse tijm
- 240 ml water
Zo maak je het:
- Meng in de kom van je standmixer de bloem, zout, gist, de helft van de olijfolie en de helft van de kazen.
- Mix met de deeghaak alles rustig door elkaar en voeg beetje bij beetje het water toe.
- Laat de machine draaien totdat het deeg loslaat van de wand van de kom en een glad deegbal is ontstaan.
- Vet een kom in met een beetje olie, leg de deegbal erin en draai even rond zodat het een dun olielaagje heeft. Dek af met plasticfolie en laat op tochtvrije, warme plek rijzen voor een half uur.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vet een bakvorm in met de rest van de olie. Ik gebruikte mijn brownievorm hiervoor. Strooi de helft van de tijm over de bodem.
- Doe het deeg in de vorm en druk het tot aan de randen van de vorm.
- Bestrooi het deeg met de rest van de kaas en druk het een beetje in het deeg. Bestrooi de rest van de tijm over de kaas.
- Bak het brood voor 35 minuten in de oven of tot het mooi goudbruin is.
nellnijssen says
Nog nooit van kassari gehoord. Maar wel te vervangen door pecorino, denk ik? Ik vind dit brood er zó fantastisch lekker uitzien dat ik mijn Thuisbakkertje per direct opdracht gegeven heb dit deze week nog te gaan bakken 😉
I am Cooking with Love says
Ik had er ook nog nooit van gehoord Nell. Het is dat ik bij toeval het online las en niet veel later het in de winkel tegen kwam. In eerste instantie had ik maar ‘een snuf’ zout erin gedaan en dat was duidelijk te weinig. Vandaar dat ik de hoeveelheid in het recept heb aangepast.
Maar pecorino of parmezaan zou heel goed kunnen. De geur deed me er erg aan denken en het is ook een harde droge kaas.
Succes voor je Thuisbakkertje! 😉
Marianne says
Ik heb even een vraagje wat de afmeting van de brownievorm is waar je het Grieks kaasbrood in bakt.
Vriendelijke groetjes,
Marianne
I am Cooking with Love says
19×29 cm. Het is standaard brownie bakvorm. Succes.