Broodje Jeugdsentiment
Vroeger woonde ik heel dichtbij mijn school. De lagere school. Ik liep achterom het poortje uit, links af. Aan het eind van de straat rechts en dan zag je de school eigenlijk al liggen. Het was gelukkig niet zo dichtbij dat je de bel hoorde want dat zou ik echt TE dichtbij gevonden hebben. Tussen de middag liep ik weer naar huis om te eten. Soms at er een vriendinnetje mee en soms at ik bij hun. En het leuke daarvan, vind ik nu, is dat je dan zo goed de verschillen kan zien van wat men graag eet. Toen at ik maar gewoon wat ik kreeg. En zeker tussen de middag waren dat altijd wel dingen die ik lustte. Maar zo at ik bij een van mijn klasgenootjes iets dat ik tot dan toe nog nooit gegeten had, maar uiteindelijk hartstikke lekker vond. Zoiets blijft dan bij je hangen. Bij mij wel dus. En dat was balkenbrij. Had ik nog nooit van gehoord. Krokant gebakken op een boterham met stroop. Man, wat vond ik dat lekker zeg. Zal ik nooit meer vergeten. Bij een ander klasgenootje ging ook haar moeder iets voor ons bakken. Het had volgens mij geen naam. Maar ook toen ik dat voor het eerst at, ik zie ons nog zitten in de open keuken op barkrukken aan het barblad. Alles was erg bruin bij hun weet ik nog. Ze maakte een prutje van ui, kaas en tomatenketchup en dat ging op een boterham. Tijdens het smelten trok ze wel eens draden van de kaas en grapte dan dat ze er kauwgom in had gedaan. Ik had natuurlijk niet echt opgelet wat er wel in gegaan was dus ik twijfelde of het zo was. Ja, zo naïef was ik wel op de lagere school. 😉 Maar ook dat was zo’n lekker broodje. En heel af en toe maak ik het nu nog steeds. Het is denk ik ook niet verstandig om het te vaak te eten want er gaat best veel kaas in. Nou ja, ik doe er best veel kaas in. Je moet zelf maar kijken hoeveel je lekker vindt. Hebben jullie ook dit soort jeugdherinneringen van eten? Of van situaties waar je wat bijzonders at en je nooit meer vergeten bent?Ingrediënten:
- 1 boterham
- kaas in blokjes gesneden
- 1 kleine (rode) ui, gesnipperd
- ketchup, flinke kneep
- boter of olie om in te bakken.
Zo maakte ik het:
- Verhit een beetje boter of olie in een pan.
- Fruit het uitje erin zacht.
- Voeg de blokjes kaas toe en roer tot ze gesmolten zijn.
- Een flinke kneep ketchup er door roeren en klaar ben je.
- Schep het op een boterham en breng zo nodig op smaak met peper.
Charlotte says
Volgens mij maakten wij het ook met tomatenblokjes ofzo (uit blik?) en ui en wat kaas. Niet zoveel als dit. Noemden we slordige boterham 🙂
I am Cooking with Love says
Wat een geweldige benaming: slordige boterham. Het dekt absoluut de lading. En ik was nu wel erg royaal met de kaas. Ach wel lekker. 😉
4puremacharen says
Dit ken ik niet als jeugdsentiment. Wel balkenbrij, nog steeds vind ik dat lekker! Maar dit klinkt goed. Dat ga ik een keertje uitproberen!
I am Cooking with Love says
Ik heb balkenbrij sinds mijn jeugd volgens mij 1 keer weer gegeten en toen viel het toch tegen. Het smaakte niet naar vroeger. 😉
4puremacharen says
Er zit zoveel verschil in de soort balkenbrij. Echt lekkere haal je bij de ambachtelijke slager. De rest is niet zoals vroeger 😉
I am Cooking with Love says
Ja dat denk ik ook. Zou eigenlijk weer eens op zoek moeten gaan naar een goede slager en balkenbrij kopen.
Astrid says
Dit was bij ons tomatenspulletje: tomaten in blokjes, geraspte kaas, ui en maggi. Heerlijk, ik maakt het nog regelmatig. Inde winter staat balkenbrij ook nog regelmatig op het menu mmmmh met stroop of golden syrup.
I am Cooking with Love says
Het leuke is dat dat soort gerechtjes geen of een eigen verzonnen naam heeft. Zoals jouw ’tomatenspulletje’. Het dekt de lading in ieder geval! haha
Maar dat at je dan ook op brood, of zo uit de pan zeg maar?