Hummus met Pijnboompitten Zelf Maken
Pas liep ik in de Albert Heijn en ik hoorde een mevrouw aan zo’n vakkenvulster vragen waar de tahin lag. De wazige blik op het gezicht van het meisje sprak boekdelen en dus kon ik het niet laten om aan de mevrouw uit te leggen in welk pad en naast welke producten ze het kon vinden. Mevrouw happy en ik denk het meisje ook dat ze verlost was van het moeten antwoorden op de vraag van de mevrouw.
Niet veel later kwam ik de mevrouw weer tegen en vroeg ik of ze het nog gevonden had. Ja, dat had ze. Nou, ik wenste haar veel succes met de hummus, er van uitgaand dat ze dat ging maken. Een beetje verbaasd dat ik dat geraden had vertelde ze me dat ze het voor het eerst ging maken. Alle ingrediënten had ze ondertussen al maar ik kreeg niet echt het idee dat ze precies wist hoe ze te werk moest gaan. Dus globaal vertelde ik hoe ik ‘m maakte en dat er dus ook citroensap in ging. Tja, dat had ze nog niet. Ze bedankte me voor mijn uitleg, draaide zich om om nog even snel een citroen te pakken en naar de kassa te gaan.
Ik bedacht me toen dat het misschien handiger was geweest als ik mijn blog had doorgegeven. Maar ja, toen had ik nog geen recept voor hummus erop staan! En was het niet nog veel handiger geweest als ik haar een visitekaartje had kunnen geven? Als ik die had gehad want ik stel het steeds uit om ze te laten maken.
Stap 1 is gezet want ziehier mijn recept voor de hummus. Nu de visitekaartjes nog!
Ingrediënten:
- 1 blik kikkererwten, uitgelekt
- 4 volle eetlepels tahin (sesampasta ik gebruik deze, verkrijgbaar in de supermarkt)
- 2 kleine of 1 grote knoflookteen uitgeperst of geraspt
- sap van een halve citroen
- peper en zout
- 1 à 2 eetlepels pijnboompitten geroosterd in een droge pan
- komijnpoeder
- paprikapoeder
- olijfolie
Extra:
- Keukenmachine of staafmixer of blender
- schaaltje om te serveren
Hoe maak je het:
- Doe de kikkererwten, tahin, knoflook en citroensap in de keukenmachine en laat een aantal minuten draaien. Hoe langer de machine draait des te smeuïger wordt de hummus. Dus neem de tijd.
- Voeg peper en zout en komijnpoeder naar smaak toe en mix.
- Proef of je nog wat mist, extra citroensap of meer tahin. Dit is echt een recept dat je maakt zoals jij ‘m lekker vindt. Vind je de hummus te dik doe er en dan heel klein beetje water bij.
- Is hij zoals hij moet smaken, schep het in een mooi laag schaaltje en smeer het met een lepel plat.
- Bestrooi met de pijnboompitten, paprikapoeder en evt wat extra komijn.
- Maak het af met een mooie olijfolie.
Ik dip het meestal met worteltjes, paprika of plakjes komkommer. Maar ook met bugles, nacho’s, plakjes salami of augurk. Smeer het op een boterham in plaats van boter. Het is heel veelzijdig.
Simone | Simone's Kitchen says
Zoooooo lekker!!! Ik ben verslaafd aan Hummus. Nou Ja beter aan hummus als aan weet ik wat voor enge andere dingen toch? Zo zelfs dat ik woensdag een hummus workshop ga volgen bij Greendelicious. Niet omdat ik niet weet hoe je hummus maakt, maar Natascha heeft nog allerlei andere variaties waar ik benieuwd naar ben… 🙂
I am Cooking with Love says
Wat leuk zeg, een hummus workshop! Ja, variaties zijn altijd welkom hè ook al blijft deze neutrale versie altijd goed.
Veel plezier woensdag! Ik lees wel op je blog hoe het was. 🙂
ohladybake says
dit ziet er hier inderdaad wel heel lekker uit…
ik heb het nog nooit geproefd maar zal het zeker proberen!
liefs
Es' Factory says
Ja! Ik ben ook voor! Hummus kan echt altijd!