• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

I am Cooking with Love

Lekker eten maakt mij blij.

  • Home
  • Recepten
    • Voorgerecht
    • Hoofdgerecht
    • Nagerecht
    • Soep
    • Erbij
    • Kipgerecht
    • Recepten
    • Groenten
    • Lunch
    • Brood
    • Drank
    • Foodblogswap
    • Lowcarb
    • Marinade
    • Ontbijt
    • Pizza
    • Salade
    • Saus
    • Slowcooker
    • Snack
    • Vegetarisch
    • Vis
    • Vleesgerecht
    • Zoet
  • Beste Beentje Voor
  • Gezien, Gedaan, Gegeten
  • Bono
  • Over Mij
  • Contact
You are here: Home / 2013 / Opal Pruimentaart

Opal Pruimentaart

6 september 2013 by I am Cooking with Love

Opal PruimentaartOpal Pruimentaart

Heel eerlijk gezegd koop ik niet zo vaak pruimen. Maar aangezien ik de laatste tijd op diverse social media de ene pruimen foto na het andere pruimen recept voorbij zag komen ging ik toch eens kijken op de markt. Ze hadden Opal pruimen, mooie kleine en heerlijk zoete pruimen. Want ja, ik mocht er natuurlijk een proeven. Doe maar een pondje zei ik. Precies genoeg voor een Opal Pruimentaart. Een recept dat ik eerder op de site van Saveur had gezien. 
 
Ik bekeek de ingrediëntenlijst en ik bleek geen melk in huis te hebben. Heb ik namelijk nooit want ik drink het niet meer. Vroeger wel. Toen dronk ik dagelijks, in mijn eentje, zo’n anderhalf liter pak leeg. Maar op een gegeven moment merkte ik dat ik na het drinken van die melk doodmoe werd. Zo moe dat ik zelfs even moest liggen. Is natuurlijk niet normaal zo’n reactie. Maar dat weerhield me er niet van het te blijven drinken. Ik vond het gewoon te lekker. Langzaamaan heb ik het afgebouwd en nu koop ik het zelden. Alleen als ik het nodig heb in een recept. 
 
Dus geen melk in de koelkast en geen zin om naar de winkels te gaan. Griekse yoghurt, dat had ik wel in huis. Zou dat ook werken? Ik heb het gewoon gedaan en ja, het ging prima. 
 
Op het laatst moet je de pruimen met een mengsel van suiker en kaneel bestrooien maar dat vond ik zoveel suiker! Echt te veel. Dus ik heb ongeveer de helft gebruikt. Ging en smaakte net zo goed. Dus kijk zelf even hoeveel suiker je wilt gebruiken. Hieronder staat de originele hoeveelheid beschreven. 
 
Al met al was het een super lekker taartje. Hij was ook vrij vlot op. Ik zou vaker pruimen moeten kopen….
 

Ingrediënten:

  • 100 gram roomboter, plus voor beboteren van de bakvorm
  • 250 gram bloem, plus voor bestuiven van de bakvorm
  • 65 gram suiker, plus 2 eetlepels
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel zout
  • 6 eetlepels melk
  • 1/2 theelepel vanille extract
  • 1 ei
  • 500 gram pruimen, door de midden gesneden en ontpit
  • 1/2 theelepel kaneel

Zo maakte ik het:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Beboter een bakvorm van 20 x 20 cm en bestuif met bloem.
  2. Roer in een ruime kom de bloem, 2 eetlepels suiker, bakpoeder en het zout door elkaar. Voeg 60 gram koude boter toe en wrijf het, samen met de bloem, tussen duim en vingers tot je een kruimelig mengsel hebt.
  3. Meng in een andere kom de melk, vanille extract en ei samen. Schenk dit bij het bloemmengsel en roer met een houten spatel totdat alles vermengd is.
  4. Vul de bakvorm met het deegmengsel en druk het aan met een lepel zodat de hele bodem bedekt is. Verdeel de pruimen over het deeg.
  5. Meng de rest van de suiker met het kaneel en strooi over de pruimen.
  6. Smelt de resterende boter in een pannetje en giet dat ook over de pruimen.
  7. Bak de taart 30 minuten in de oven totdat het lekker aan het bubbelen is.
  8. Haal uit de oven en laat een beetje afkoelen voordat je hem aansnijdt.

Notes

PS: je kan natuurlijk elke pruim gebruiken voor dit recept. Net wat je lekker vindt of kan vinden in de winkel.

PSPS: Ik vond het erg veel suiker dat erover gestrooid moest worden. Daarom heb ik ongeveer de helft gebruikt. Hieronder staat de originele hoeveelheid beschreven. Je moet zelf maar kijken hoeveel je er van wilt gebruiken.

Filed Under: 2013, Zoet Tagged With: Boter, kaneel, opal pruimen, pruimen, taart, toetje, vanille

Previous Post: « Foodblogswap – Mini Quiche Lorraine
Next Post: Courgette Chips »

Reader Interactions

Comments

  1. Caroline Brouwer says

    6 september 2013 at 10:53

    Hmmm,ziet er zalig uit. Pruimentaarten zijn altijd zo lekker!
    Jammer dat het al weer bijna het eind van het seizoen is van al dat heerlijke zomerfruit!

  2. I am Cooking with Love says

    6 september 2013 at 10:57

    Ja, heel jammer inderdaad. Daarom nog even snel deze online gezet! 🙂

  3. willems Raymonde says

    13 september 2013 at 11:56

    het nodige bakpoeder …. NIET VERMELD . HELPT !!!!!!!

  4. Raymonde WILLEMS says

    13 september 2013 at 12:00

    GRAAG HOEVEELHEID BAKPOEDER …… IS NIET VERMELD !!!!!!

  5. I am Cooking with Love says

    13 september 2013 at 12:14

    Beste Raymonde, je hebt helemaal gelijk. Ik heb het totaal over het hoofd gezien. Zojuist de hoeveelheid bakpoeder toegevoegd. Ik wens je nog veel bakplezier.

    Groeten, Tessa

Primary Sidebar

Welkom

Welkom bij I am Cooking with Love. Ik ben Tessa en hier deel ik mijn lekkerste recepten, verhalen over Bono, mijn kat en culinaire uitjes. Wil je niks missen? Abonneer je dan via een van onderstaande opties. Lees meer…

Zoek het op!

Dit is ook lekker.

Tessa

Biscotto della Madonna - Italiaans gevlochten Mariakoek

Biscotto della Madonna – Italiaans gevlochten Mariakoek

Rookkaas Crackers Maken

Tarte Tatin uit mijn Gietijzeren Pannetje

Tarte Tatin uit mijn Gietijzeren Pannetje

Cantaloupe met Mozzarella, Prosciutto en Balsamicosiroop

Cantaloupe met Mozzarella, Prosciutto en Balsamicosiroop

Chocolate Crinkle Cookies

Instagram

Tessa

Cake met gedroogde worst, pistaches en gedroogde pruimen

Cake met gedroogde worst, pistaches en gedroogde pruimen

Kunst van Gemma Vermeulen

Brons

Footer

Welkom

Welkom bij I am Cooking with Love. Leuk dat je me gevonden hebt. Hopelijk zie je veel lekkers en kan ik je inspireren om de keuken in te duiken. Groetjes, Tessa Lees meer…

Recensie: Cheesecake + Recept After Eight Cheesecake
Opname voor amputatie
Ik heb een datum!
Zal ik het doen of niet doen?
Blauwe Kaasdip

My Taste

mytaste.nl
myTaste.be
Follow
my foodgawker gallery

Copyright I am Cooking with Love © 2025