• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

I am Cooking with Love

Lekker eten maakt mij blij.

  • Home
  • Recepten
    • Voorgerecht
    • Hoofdgerecht
    • Nagerecht
    • Soep
    • Erbij
    • Kipgerecht
    • Recepten
    • Groenten
    • Lunch
    • Brood
    • Drank
    • Foodblogswap
    • Lowcarb
    • Marinade
    • Ontbijt
    • Pizza
    • Salade
    • Saus
    • Slowcooker
    • Snack
    • Vegetarisch
    • Vis
    • Vleesgerecht
    • Zoet
  • Beste Beentje Voor
  • Gezien, Gedaan, Gegeten
  • Bono
  • Over Mij
  • Contact
You are here: Home / Zoet / Gevlochten Blauwe Bessen Brood

Gevlochten Blauwe Bessen Brood

15 april 2016 by I am Cooking with Love

Gevlochten Blauwe Bessen Brood

Gevlochten Blauwe Bessen Brood

Toen deze uit de oven kwam maakte mijn hart een sprongetje. Wat was ie mooi geworden. Jeetje, bijna zonde om aan te snijden. Maar ik moest hem eerst helemaal af laten koelen voordat ik ook maar een poging ging wagen om hem aan te snijden. Ergens was ik ook wel een beetje bang dat de bodem niet helemaal gaar zou zijn vanwege de blauwe bessen en de jam. Hoewel de jam vrij compact was. Niet zo nattig. Denk dat dat ook scheelde.

Gevlochten Blauwe Bessen Brood

Dus toen ik ‘m aansneed was ik helemaal happy want hij was perfect. Zie fotootje hierboven. Zelfs zo’n puntje is net een gebakje om te zien.

Ik kwam op het idee om dit zoete brood te maken omdat ik online een appel-versie en aardbeien-versie zag. Vast ook lekker maar nu zijn er zoveel bosbessen, die bovendien toen in de aanbieding waren. Ook niet geheel onbelangrijk. Haha. En ik dacht dat het visueel een stuk mooier zou zijn dan met bijvoorbeeld een appeltje. En de echte Hollandse aardbeiden waren er nog niet. In het recept besmeerden ze het ook nog in met een icing maar dat vond ik niet nodig.

Ingrediënten:

  • 150 ml warme melk (40 – 43 graden)
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 zakje gist
  • 400 gram bloem
  • 55 gram boter, gesmolten
  • 2 grote eieren
  • 1 theelepel zout
  • 1 potje bosbessenjam, 340 gram ( ik gebruikte Hero)
  • 200 gram verse blauwe bessen

Zo maak je het:

  1. Meng in de kom van je standmixer, met de menghaak, de warme melk met de suiker en gist en laat het 10 minuten staan. Voeg op lage stand 1/3 van de bloem toe tot het gemengd is. Dan de gesmolten boter en weer 1/3 van de bloem. Doe daarna de eieren erbij en meng. Daarna mag het zout en de rest van de bloem erbij. Verwissel zo nodig met de deeghaak en meng tot een zachte deegbal ontstaat.
  2. Vet een ruime kom in en leg de deegbal erin. Draai hem even rond zodat alle kanten ingevet zijn. Dek af met plasticfolie en laat op een warme tochtvrije plek verdubbelen in volume. Ongeveer een uur.
  3. Vet een 25 centimeter brede gietijzeren pan, of bakvorm in met olie. Rol het deeg uit op een licht bebloemde werkplek tot een lap van 45 x 40 cm groot.
  4. Besmeer de jam over het deeg maar laat een rand van 1 centimeter vrij. Bestrooi met bosbessen.
  5. Rol vanaf de breedste kant het deeg op en druk lichtjes aan zodat alle bessen goed in het deeg zitten. Druk de naad goed aan.
  6. Snij de rol in de lengte doormidden maar laat aan 1 kant het deeg aan elkaar. Draai nu voorzichtig de 2 strengen om elkaar heen. Druk eruit gevallen bessen weer terug in de rol. Maak er een krans van en stop de uiteinden onder het deeg.
  7. Hevel de deegkrans over naar je pan en dek af met plastic folie. Laat het rijzen op een warme, tochtvrije plek voor ongeveer een uur.
  8. Verwarm ondertussen de oven op 175 graden. Bak het brood af in 35 tot 40 minuten. Dek zo nodig af met aluminiumfolie als het te donker wordt.
  9. Laat hem helemaal afkoelen voordat je het aansnijdt. Op dezelfde dag gegeten het lekkerst.

Filed Under: Zoet Tagged With: Blauwe bessen, brood, gevlochten, gietijzer, jam, Lodge, Lodge Cast Iron

Previous Post: « Focaccia met Tomaatjes
Next Post: CuliPerslunch 2016 »

Reader Interactions

Comments

  1. Didi says

    15 april 2016 at 09:38

    Wat een beauty Tessa! Ga een keer een poging wagen als niet bakster?

  2. I am Cooking with Love says

    15 april 2016 at 09:53

    Dank je Didi. Ik ben ook absoluut geen bakster. Was daarom lichtelijk verbaasd en super trots dat hij er zo goed uit kwam. Dus jij kan dit ook! xx

  3. Nell Nijssen says

    17 april 2016 at 13:28

    Kijk, op dergelijke geslaagde kunstwerkjes kan een mens weer maanden op vooruit. Het lijkt me ook echt bijzonder lekker, vooral met een flinke lik zoute roomboter.

  4. I am Cooking with Love says

    17 april 2016 at 14:35

    Nou inderdaad, ik kan heel lang op teren! 😉

Primary Sidebar

Welkom

Welkom bij I am Cooking with Love. Ik ben Tessa en hier deel ik mijn lekkerste recepten, verhalen over Bono, mijn kat en culinaire uitjes. Wil je niks missen? Abonneer je dan via een van onderstaande opties. Lees meer…

Zoek het op!

Dit is ook lekker.

Tessa

Spelt Pannenkoek met Speculaas

Cherry Frozen Yoghurt1

Cherry Frozen Yoghurt

Praline van amandel zelf maken

Tarte Tatin van Peer met Gorgonzola

Tarte Tatin van Peer met Gorgonzola

Ham Kaas Omelet met Zongedroogde Tomaatjes en Basilicum

Ham Kaas Omelet met Zongedroogde Tomaatjes en Basilicum

Instagram

Tessa

Tarte Tatin uit mijn Gietijzeren Pannetje

Tarte Tatin uit mijn Gietijzeren Pannetje

Kunst van Gemma Vermeulen

Brons

Footer

Welkom

Welkom bij I am Cooking with Love. Leuk dat je me gevonden hebt. Hopelijk zie je veel lekkers en kan ik je inspireren om de keuken in te duiken. Groetjes, Tessa Lees meer…

Recensie: Cheesecake + Recept After Eight Cheesecake
Opname voor amputatie
Ik heb een datum!
Zal ik het doen of niet doen?
Blauwe Kaasdip

My Taste

mytaste.nl
myTaste.be
Follow
my foodgawker gallery

Copyright I am Cooking with Love © 2025