Boerenappelcake à la Levine
Al eerder heb ik hier lopen klagen over mijn oven. Dat hij niet doet wat hij zou moeten doen en bovendien te klein is. Kan hij natuurlijk ook niks aan doen maar toch. Vaak lukken gerechten waar veel beslag in moet niet zo goed. Of recepten waar je deeg als bodem moet gebruiken. Zoals quiches, cakes, pies etc. Dan is het gewoon nog te nat of het deeg niet gaar. Drama.
Maar op de een of andere manier geef ik mijn oventje nog niet op en zo af en toe waag ik het erop. Kijken wat er gebeurt. En soms, ja soms pakt het wel goed uit. Zoals bij de quiche à la Nombelina bijvoorbeeld. Ik blij.
Deze keer werd het een Boerenappelcake die ik op de site van ‘Uit de keuken van Levine‘ vond. Zij is echt de allesweter wat betreft brood en brood bakken. Ze heeft zoveel al gemaakt dat je je beter kan afvragen wat ze nog niet heeft gebakken. Kijk voor de grap eens op haar blog. Daar is echt heel veel te lezen.
Deze cake zag er heerlijk uit en toen ik las hoe ik het moest maken leek me dat wel te toen…voor mij!
Wat heb je nodig:
- 200 gram ongezouten boter op kamertemperatuur
- 225 gram suiker
- snuf zout
- 3 eieren
- 200 gram bloem
- 10 gram bakpoeder
- 3 eetlepels/45 ml melk
- 2 (grote) handappels
- 1 theelepel gemalen kaneel
- poedersuiker
Extra nodig:
- keukenmachine of mixer met gardes
- bak of brownievorm (28 x 18 cm) bekleed met bakpapier
- Verwarm de oven voor tot 180 °C. Klop in de keukenmachine of met de mixer de boter met 200 gram suiker en een snuf zout zacht. Klop één voor één de eieren erdoor.
- Zeef de bloem met het bakpoeder boven de (meng)kom en mix tot een glad beslag. Meng tot slot de melk erdoor. Schep het beslag in de vorm en strijk glad.
- Schil de appels, snijd ze in blokjes en schep ze om met 25 gram suiker en de kaneel. Strooi de appelblokjes over het beslag.
- Bak de appelcake in de voorverwarmde oven in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar. Laat de cake in de vorm afkoelen, stuif er flink poedersuiker over en snijd de cake in mooie blokjes.
Variatietip: vervang de helft van de appel door stukjes ananas en bestrooi de cake met een mengsel van poedersuiker en geraspte kokos.
En het resultaat…??? Hij was helemaal goed gelukt. Bodem mooi droog. De bovenkant heerlijk bros. De cake was niet te droog en zeker niet te nat. En bovendien heel erg lekker.
Hier heb ik ’s avonds, op het balkon met een lekker kopje koffie, echt van genoten.
Levine says
Goed te horen dat de appelcake goed gelukt is! Tip voor een gare bodem van een quiche: bak de bodem eerst (blind) voor. Dan heb je nooit meer een ongare bodem. Op mijn weblog staan diverse recepten voor quiche.
I am Cooking with Love says
Ja ik was ook erg happy dat ie zo goed gelukt was. En hij blijft ook de volgende dag(en) nog heerlijk en zacht.
Ik moet idd maar meer blindbakken. Bij die quiche van Nombelina vroeg ik ook aan haar of ze die niet eerst bindgebakken had. Nee dus en het was bij haar, en uiteindelijk bij mij, niet nodig.