bananenbrood met rumrozijnen
Afgelopen vrijdag was Nigella Lawson te gast bij het programma College Tour. Ik denk dat heel Foodbloggend Nederland voor de tv zat. Ik dus ook.
Eerder die dag zag ik op mijn fruitschaal 2 super rijpe bananen liggen. Met veel bruine plekken. Bananen die je echt nu moest gebruiken want veel langer wachten zou ze oneetbaar maken. En om ze dan weer weg te gooien is zo zonde. Al zoekende naar een recept kwam ik dit bananenbrood tegen van….Nigella Lawson. Nou, dat was natuurlijk duidelijk. Die moest gemaakt worden. Ook al ben ik altijd wat huiverig om cakes etc in mijn oven te maken. Doordat ik een combimagnetron heb en dus geen onderwarmte is het altijd afwachten hoe het allemaal uit zal pakken. Maar hij lukte en smaakte erg goed. Lekker smeuïg en de rumrozijnen en walnoten erin waren heerlijk. Hij heeft het weekend niet overleefd, mede met hulp van Bonuszoon!
Wat gebruikte ik:
- 100 gram rozijnen
- 75 ml bourbon of bruine rum
- 175 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 1/2 theelepel dubbelkoolzure soda
- 1/2 theelepel zout
- 125 gram boter, gesmolten
- 150 gram suiker
- 2 grote eieren
- 4 kleine heel rijpe bananen (ongeveer 300 gram zonder schil) geprakt
- 60 gram walnoten, gehakt
- 1 theelepel vanille extract
- Extra: cakevorm van 23 x 13 x 7 ingevet en met bloem bestoven of bekleed met bakpapier. Ik gebruikte een springvorm.
Doe de rozijnen met de bourbon of rum in pannetje en breng het aan de kook. Draai het vuur uit, doe er een deksel op en laat het zo een uurtje staan of tot dat de rozijnen zo’n beetje alle vocht hebben opgenomen.
Verwarm de oven voor op 170 graden. Doe in een middelgrote kom de bloem, bakpoeder, dubbelkoolzure soda en een 1/2 theelepel zout en roer doorelkaar.
Klop in een grote kom de gesmolten boter en suiker door elkaar. Voeg één voor één de eieren toe en vervolgens de geprakte bananen.
Roer er nu met een houten lepel de uitgelekte rozijnen, de walnoten en de vanille extract door. Voeg in 3 porties het bloemmengsel toe en roer steeds goed voordat je de volgende portie erbij doet.
Schenk het beslag in de bakvorm en zet hem 60 tot 75 minuten in het midden van de oven. Mocht de bovenkant te donker worden doe dan wat aluminiumfolie erover. Check met een breinaald of satépen of hij gaar is door in het midden van de cake te prikken. Komt de naald er schoon uit dan is hij gaar.
Laat het bananenbrood in de vorm op een rooster afkoelen. En dan smullen!!
Bron: How to be a domestic goddess – Nigella Lawson
Caroline Brouwer says
Die was vast ontzettend lekker! Zo ziet het er tenminste wel uit.
I am Cooking with Love says
Ja hij smaakte erg goed Caroline. Ik was vooral blij dat hij helemaal gaar werd…tot op de bodem! 🙂
Nell Nijssen says
Echt Nigella-food, dit bananenbrood!
I am Cooking with Love says
Ja, smullen dus!!
Anouk says
wow dit ziet er echt heerlijk uit!
I am Cooking with Love says
Dank je wel Anouk. 🙂