Makreelpaté recept
Gerookte makreel, zo lekker. Gerookte makreel paté nog lekkerder. Om de zoveel tijd moet ik gewoon een makreel kopen. Dan heb ik daar zo’n trek in. Maar dat fileren vind ik vaak zo’n klus. Je wilt het grondig doen want niets is zo vervelend dan een graatje in je mond krijgen…en ook nog doorslikken. Dat je ‘m de rest van de dag voelt zitten ook nog!! Nou dat gebeurt gelukkig niet vaak, dankzij het grondig voelen en kijken of er nog een graatje verstopt zit ergens…dus. Er is nog een gevaar tijdens het fileren, namelijk de kans dat er meer vis in je mond beland dan in je kommetje. Dat vettige, zachte vlees. Dat kleine stukje moet ik gewoon even proeven…en nog een klein stukje. En nog een héél klein stukje, kan best. En ga zo maar door. Dat maakt het gepriegel met de graten dan weer goed. Hier zie je een filmpje hoe je handig een makreel kan fileren. Voor deze paté gebruikte ik 2 makrelen. Wat vervolgens een best grote kom opleverde. En wie moest dit allemaal opeten? Ik dus want, zoals de vaste lezer waarschijnlijk nog weet, is de Man niet zo dol op vis. En zeker niet deze met zo’n uitgesproken smaak. Nou ja goed, meer voor mij denk ik dan. Maar dit was best veel voor mij alleen. Maak het daarom wanneer je bezoek ofzo krijgt. Heb het overigens allemaal op gegeten hoor. Ik offer me wel op! 😉Ingrediënten:
- 300 gram makreelfilets
- 200 gram roomkaas (bijv Mon Chou)
- rasp van 1 citroen plus het sap naar smaak
- 2 eetlepels mierikswortel (potje)
- 2 eetlepels fijngehakte kruiden als dille en peterselie
- peper uit de molen
Zo maakte ik het:
- Meng de makreel met de roomkaas in de keukenmachine.
- Voeg de citroenrasp, mierikswortel en citroensap naar smaak toe.
- Roer de kruiden erdoor en draai flink wat peper erover.
- Proef vooral tussen het mixen door en voeg naar wens wat meer citroensap of mierikswortel of peper toe.
- Schep het over in een mooie schaal en bestrooi eventueel met wat extra kruiden.
Notes
Ik vond de smaken meer uitgesproken nadat de paté een tijdje in koelkast had gestaan.
Greet Heddema says
Dit is zo verschrikkelijk lekker!
Morgen even een grote gerookte makreel halen en dan aan de slag!
I am Cooking with Love says
Lekker Greet, geniet ervan!!
Simone says
Heerlijk! Maar ik vind inderdaad makreel wel een van de vervelendste vissen om te fileren…. Zoveel graten!! En ja, als ik dan ergens een hekel aan heb is ergens een graat nog terugvinden. Brrrr…
I am Cooking with Love says
Het is een soort haat-liefde verhouding! hahaha…met een vis. 😀
Ellen says
MIJN VADER WAS EEN KEI IN HET FILEREN VAN MAKREEL, hij deed dit met veel geduld en plezier, vroeger al toen we nog allemaal thuis woonden en later ook toen we allemaal het huis uit waren, je bracht de MAKREEL mee en hij fileerde hem voor je… nooit een graatje gevonden,
maar helaas is m’n vader overleden en sindsdien nooit meer MAKREEL gegeten, ik vind het zelf te veel werk, maar ik ga nu mijn vader z’n werk maar eens in ere herstellen, a.s. maandag ( 18 nov.) zou hij 78 jaar zijn geworden….. Dit vind ik een mooie dag om er mee aan de gang te gaan en wie weet…..lukt het mij ook…. met wat geduld…. ik heb er zo’n trek in,
wordt eens tijd…. na ruim 2 jaar…..
Dank voor je heerlijk uitziende recept!!!
Lieve groet,
Ellen
Greet Heddema says
Ook ik heb het van mijn vader geleerd! Alle soorten vis schoonmaken fileren en eten!
Later heb ik daar veel plezier van gehad in mijn werk. Een makreel vind ik zelfs heel spannend, het is een kunst ieder graatje te verwijderen. Ik kan geen handleiding geven, maar ik wil wel vertellen dat ik nooit een mes of een vork of tang gebruik! Ik doe alles met de vingers, dan ” voel ” je de graten!
I am Cooking with Love says
Wat een mooi verhaal Ellen!! Ik vind het een hartverwarmend idee dat je a.s. maandag ter ere van je vader een makreel gaat fileren en er dan heerlijk van gaat genieten. Ga er lekker voor zitten en neem de tijd inderdaad om ermee aan de slag te gaan.
Dank je wel voor je reactie.
Groeten, Tessa
I am Cooking with Love says
Hallo Greet, nee dit moet je echt met je vingers doen anders mis je te veel. Wat een geweldige vaders hier zeg!! 🙂
Ellen says
Jaaaa…. met je vingers, zei m’n pa altijd….. het enige mesje wat hij gebruikte was een vlijmscherp!! aardappelschilmesje om de makreel te “openen”, daarna goed de zijkanten wegsnijden, het zgn. donkere gedeelte v.d. vis, maar hij haalde er mooie lange stukken vanaf, als wij nog net zoveel vis zouden moeten eten als m’n vader heeft gegeten, nou dan zijn we nog wel even bezig. Hij ging vroeger al met z’n moeder als klein jochie mee naar de markt in AMSTERDAM, bij het scheiden van de markt was de vis veel goedkoper, kochten ze een paar kilo schol, thuis schoonmaken en bakken dit was eind jaren ’40….. dus met de paplepel ingegoten…. hij at veel vis,
ik eet ’t te weinig, moet meer vis gaan eten en manlief ook, is goed voor de bloeddruk, die is nu bij hem te hoog, dus moeten we denk ik aan de “vette” vis, hij lust GEEN makreel hoor en geen paling…. alles wat gerookt is vind hij niet écht lekker.
dan maar zalm gaan halen….. maar ik ga maandag lekker aan de makreel
beginnen…( het vlijmscherpe mesje heb ik in m’n bezit !)
dank je wel Tessa voor je lieve reactie !!
Ik ga zo zoute haring halen, ook goed voor je! Lust manlief ook niet….
ik wel !! En gelukkig m’n zoon ook !
Lieve groet
Ellen
I am Cooking with Love says
Ik eet ook véél te weinig vis. Zo jammer eigenlijk. De man hier is ook niet dol op vis en dan haal je het toch niet zo snel in huis hè? Hoewel zo af en toe inderdaad voor mezelf een haring halen, heerlijk. En dus af en toe een makreel. Gerookte zalm, daar kan ik ook zo’n pakje van achter elkaar op eten.
Ik heb ooit een heerlijk receptje voor zalmfilet uit de oven ontdekt. Was volgens mij van AH. Zo lekker. Met geitenkaas enzo. Dat zal ik ook eens maken en hier plaatsen. Het fijne aan dat recept is dat je het heel makkelijk voor 1 persoon kan maken. Ik maak het vaak als ik ’s avonds alleen eet omdat de man dan aan het werk is ofzo.
Leuk je weer gelezen te hebben hier! 🙂
Groetjes en geniet van je haring straks!
Tessa
Benedicte says
Lekker! Als ik weinig tijd heb koop ik ze in filet maar het zelf fileren geeft meer voldoening….Laatst had ik een zielig appeltje over (Granny Smith) in blokjes erbij. Fris. Of heel fijn geschaafde radijs.
I am Cooking with Love says
Ja dat is net makkelijk eigenlijk maar voor m’n gevoel zijn die zo droog. Maar misschien lijkt dat maar zo.
Nou, heb je toch nog dat appeltje kunnen redden! 😉