Recensie: Sirocco
Meestal kan je aan de kaft van een kookboek wel een beetje afleiden wat voor recepten erin staan. Een soort van thema of sfeer die je kan opmaken door het bekijken van de voorkant. Maar bij dit boek had ik totaal geen idee. Nu had ik wel van Sabrina Ghayour gehoord en wist dat haar vorige boek Persiana een groot succes was. Dat boek bestond uit recepten uit Iran en het Midden-Oosten. Dus dikke kans dat Sirocco ook uit die richting kwam. En dat was ook zo maar ik vond het leuk om nu eens een boek te ontvangen waar geen gerecht op stond. Het laat je een beetje tot de verbeelding over.
Sirocco
De betekenis van de titel las ik in het voorwoord. ‘Oorsprong: begin 17e eeuw van het Italiaanse scirocco, gebaseerd op het Spaans-Arabische sharq (oostenwind)
Een hete, droge wind die waait van oost naar west – soms omschreven als warm, kruidig en zwoel.’
De schrijfster Sabrina is van Perzische afkomst en is daarom goed bekent met de ingredienten en smaken van het Midden-Oosten. Maar ze is opgegroeid in Engeland waar weer heel andere ingredienten en producten zijn. Vandaar dat haar boek een combinatie is van Midden-Oosterse smaken gemaakt met verse producten en technieken en kookstijlen van het Westen.
Ik vond dat erg leuk om te lezen en daarom de titel zo goed passend bij dit boek.
Al bladerend door het boek heb ik bij elk recept wat me aansprak een plakkertje geplakt. Dat is iets wat ik mezelf sinds kort echt heb moeten aanleren. Ik zie zoveel recepten op zoveel verschillende plekken, kookboeken, tijdschriften, internet dat ik heel vaak niet meer weet waar ik nou dat ene recept wat me zo lekker leek heb gezien. Dat kan soms heel frustrerend zijn en zoek je je een ongeluk in zowel de computer als je geheugen!
Kortom dit boek stond gelijk vol met roze plakkertjes.
Het boek bestaat uit 9 hoofdstukken waarvan 3 de inleiding, register en dankwoord zijn. De andere hoofdstukken bestaan uit:
- Mijn Voorraadkast. Hierin bespreekt ze een aantal onmisbare ingredienten en specerijen. Ze verteld wat het is en waarvoor het gebruikt wordt. En waar zij het voor gebruikt. Inclusief foto’s van de specerijen.
- Perfecte ontbijtjes & brunch gerechten
- Lichte hapjes & hartige tussendoortjes
- Spectaculaire salades & bijgerechten
- Heerlijke hoofdgerechten
- Grandioos gebak & zoete lekkernijen
Elk hoofdstuk begint met foto verspreid over 2 pagina’s waarop een aantal van de komende recepten op staan afgebeeld. Een tafel vol met schaaltjes en bordjes. Verder heeft elk gerecht een foto. Altijd prettig vind ik. Het geeft een beetje houvast.
Natuurlijk heb ik er een gerecht uit gemaakt namelijk het langzaam gegaard buikspek. Het leuke was dat tijdens het voorbereiden van dit gerecht ik toch nog wat vragen had en die stelde ik haar via Twitter. Ze reageerde heel snel waardoor ik weer verder kon. Dat is zo leuk aan social media. Snel contact met mensen die je in het echte leven hoogstwaarschijnlijk nooit zou ontmoeten.
Dat buikspek wat een groot succes. De Man heeft gesmuld dus dat recept zal ik binnenkort ook met jullie delen.
Het is een heel mooi boek. Eens wat anders dan anders en het maakt de keuken van het Midden Oosten een heel stuk toegankelijker om te gaan maken en proeven.
[bol_product_links block_id=”bol_584ff90f687c7_selected-products” products=”9200000059268465″ name=”bol” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
donnacaramella says
via internet had ik een recept gevonden voor de falafel… het kwam uit dit boek, dat was ook heel lekker!
I am Cooking with Love says
Ik zal hem eens opzoeken in het boek. Heb al wel eens falafel gemaakt en was er nooit echt weg van. Kan misschien aan het recept liggen.