Recensie: Cheesecake + Recept After Eight Cheesecake
Dit 3e boek van Sabine Koning is al een tijdje geleden gepubliceerd en ligt dus al even in de boekhandel. De reden dat het zo lang geduurd heeft voordat ik mijn recensie en recept hier deel is vanwege mijn beenamputatie-verhaal waardoor mijn blog even wat minder belangrijk werd. Bovendien had ik ook de energie er niet voor om thuis veel te koken en om hier er over te bloggen.
Gelukkig had ik wel tijdig, dus voordat al het ziekenhuis-geweld losbarstte, deze cheesecake gebakken en er een foto van gemaakt. We hebben gesmuld, net als de overbuurvrouw en vele collega’s van de Man. Want ja, hij is weer uitgedeeld en dat vond men helemaal niet erg begreep ik van de reacties.
Even over het boek. Hou je van cheesecakes dan is dit boek absoluut een aanrader. En echt, met de een na de andere fantastische foto. Dat maakte het kiezen welke te maken echt niet makkelijk. Sabine heeft natuurlijk alle cheesecakes zelf gemaakt en gebakken maar ook alle foto’s geschoten en tekst geschreven. Ik heb haar Guilty Pleasure boek ook en ik moet zeggen dat ik wat betreft de foto’s absoluut vooruitgang zie. De foto’s in Guilty Pleasure waren heerlijk maar deze in het cheesecake boek zijn nòg beter. Vond ik leuk om te zien.
Het boek bestaat uit 6 hoofdstukken.
- Double Trouble. Denk aan combinaties als een Tiramisu-cheesecake.
- Met een Huppeltje. Cheesecakes met alcohol zoals Gin Tonic.
- Chocolade- & Koekjesdieet. Cheesecake met allerlei koekjes & chocola.
- Fris & Fruitig. Cheesecake met fruit.
- No Bake. Spreekt voor zich.
- Effe Wat Anders. Diverse variaties wat te maken met cheesecake.
Voorafgaand aan dit alles tips & tricks en een basisrecept voor een gebakken een een ongebakken (no-bake) cheesecake. Achterin het boek staan recepten voor Toppings & Sauzen. Daarna een pagina waar ideeën staan om te variëren met bodems, vullingen, toppings en decoraties. Helemaal achterin is de index.
Ingrediënten:
Bodem
- 200 gram chocolate chip cookies
- 75 gram boter
- 1 eetlepel donkere basterdsuiker
Cheesecakebeslag
- 600 gram naturel roomkaas
- 125 gram crème fraîche
- 150 gram kristalsuiker
- 3 eieren + 1 eidooier
- 1 eetlepel maïzena
- 150 gram pure chocolade
- 1 eetlepel cacaopoeder
- 1/2 theelepel pepermunt smaakstof
Decoratie
- melkchocolade ganache:
- 150 ml slagroom
- 225 gram melkchocolade
- After Eight chocolade
- Chocoladewafels
- Chocoladekrullen o.i.d
Extra:
- 20 cm springvorm
- bakpapier
- bak met water om onderin de oven te zetten
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 150 ºC en zet het waterbad vast onderin. Bekleed de springvorm met bakpapier.
- Maal de chocolatechip-cookies fijn in de foodprocessor en smelt ondertussen de boter. Doe de koekkruimels, gesmolten boter en basterdsuiker bij elkaar in een kom en schep goed om.
- Stort de bodemmix in de springvorm en druk goed aan met een lepel.
- Klop voor het cheesecakebeslag de roomkaas samen met de crème fraîche en suiker romig. Voeg een voor een de eieren toe en tot slot ook de eidooier en maïzena. Klop tot een egaal cheesecakebeslag en verdeel in tweeën.
- Smelt de pure chocolade au bain-marie en voeg samen met het cacaopoeder toe aan één helft van het cheesecakebeslag. Voeg aan de andere helft de pepermunt-smaakstof toe.
- Schenk het chocolade-cheesecakebeslag in de springvorm en schenk hier het pepermuntbeslag bovenop.
- Bak de cheesecake boven het waterbad in 90 minuten gaar. Laat de taart volledig afkoelen en vervolgens een nacht in de koelkast opstijven.
- Decoreer de cheesecake de volgende dag met de ganache, After Eight-chocolade, chocoladewafels en geraspte melkchocolade.
Tip: Pepermuntsmaakstof vind je niet zo snel in de supermarkt maar taart- en bakwinkels hebben dit soort smaakstoffen vaak wel. Online is het sowieso makkelijk te bestellen.
Uitgever: Nieuw Amsterdam
[bol_product_links block_id=”bol_5d6be77009d4d_selected-products” products=”9200000095055890″ name=”bol” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]