Mijn ouders zijn een paar jaar geleden naar Italië gegaan. En wel naar de bekende marmergroeve Carrara in het noorden van Toscane. Een plek dat bekend staat om het leveren van vlekkeloze marmer en waar al weet ik hoe lang beeldhouwers hun marmer vandaan halen. Ik lees op Wikipedia dat ze de oudste industrieterreinen ter wereld zijn die nog in bedrijf is.
Michelangelo heeft er marmer voor ‘David’ gebruikt.
Maar goed. Nu weet mijn moeder dat ik koken wel leuk vind en altijd als ze ergens in buitenland zijn wil ze graag iets voor me meenemen.
Deze keer werd dat een heel mooie, grote, zware, wit marmeren vijzel met houten stamper. Schitterend.
Hij staat heel mooi te wezen op m’n barblad in m’n keuken maar heb ‘m eerlijk gezegd dus nog nooit gebruikt. En waarom? Nou omdat ik dat niet zo goed durf. Hij is nog zo mooi wit en wat als ik er een keer pesto in wil maken of een lekkere currymarinade. Zal dan de binnenkant doordrenkt van de groene of rode olie blijven? En blijft dat dan ook die smaak afgeven. Misschien onbenullige vragen maar ja het schiet wel door m’n hoofd. Dus wat doe ik dan als ik een pesto of marinade wil maken, hup in de Magimix, klaar.
En moet ik bijvoorbeeld de vijzel eerst preparen vraag ik me dan af. Wellicht dat iemand die dit leest mij handige en bruikbare tips kan geven.
Ik denk dat ik toch een keer die stap moet zetten en hem moet inwijden. Als ik dat eenmaal gedaan heb zal er hier natuurlijk verslag van doen!
'Es' (@EsFactory) says
Gewoon gebruiken! Ik heb een tjobek (Indische vijzel) die mijn oma voor haar huwelijk kreeg. Hij ziet er niet meer uit, maar ruikt des te beter!
🙂
I am Cooking with Love says
Ohja zo’n tjobek, helemaal mooi. Wat geweldig dat je die van je oma hebt. En dat ze die met haar trouwen kreeg. Kan je nagaan hoeveel pepertjes, knoflookjes, specerijen en wat al niet meer daarin is verwerkt!
Paul Oosten says
Heb hier ook een (kleine) tjobek. Ik moest -geloof ik- bij eerste gebruik ui en olie wrijfstampen. Verder na gebruik heet water spoelen (geen sop), eventueel insmeren met arachide-olie (binnenkant) en wegzetten. Maar die van mij is een soort graniet, poreuzer, dus geen marmer. Je hebt wel een hele mooie staan nu …
I am Cooking with Love says
Ja zoiets had ik ook gelezen want ik was wel wat gaan Googlen. Maar omdat ie nog zo mooi en brandschoon is merk ik dat ik een soort drempeltje over moet! haha. Maar aan de andere kant als ie er ‘gebruikt’ uitziet heeft ie wel meer karakter.