Vegetarische Kip Ketjap Kroketjes
Ik kreeg pas een vraag van een van mijn lezers. Zij en haar man zijn erg enthousiast over mijn Pulled Pork kroketjes en maken ze dan ook vaak. Maar nu hebben ze een zoontje die vegetariër is. En tja, dan eet je niet zo’n Pulled Pork kroketje. Dat kan natuurlijk niet. En blijkbaar vond hij de probeersels van zijn moeder niets zo’n succes. Nu vroeg ze of ik een vegetarische kroket in mijn repertoire had. Nee dus. Maar ik ging er wel gelijk over nadenken.
Na wat vragen te hebben gesteld onder andere over welke keuken hij lekker vindt bedacht ik me een vegetarische versie van kip ketjap te maken. En dus met ‘nep-kip’. Gelijk ging ik aan de slag want ik werd erg enthousiast en wilde ook wel weten of het goed uit zou pakken.
De Man, Bonuszoon en Schonezus hebben ze geproefd en waren allemaal, net als ik, erg enthousiast. Bonuszoon dacht eerst dat het een saté vulling was. Ik kan me daar wel wat bij voorstellen want het heeft een wat zoetige smaak vanwege de ketjap. Maar saté zit er dus niet in. Hmm, wellicht een ideetje voor een volgend experiment.
In de ingrediëntenlijst heb ik vermeld welke ketjap ik gebruik en dat is dus beslist niet die van Conimex. ABC ketjap vind ik tig keer lekkerder en anders dan die van Conimex.
Danielle, ik hoop van harte dat je zoontje ze ook lekker zal vinden. Wij in ieder geval wel. Veel succes met het maken en geniet ervan.
Ingrediënten:
- 350 gram vegetarische kip, in kleine stukjes gesneden
- 1 ui, gesnipperd
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 eetlepel gembersiroop
- olie om in te bakken
- 100 ml ketjap manis (ik gebruik ABC ketjap te koop bij oa Jumbo en Toko’s)
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker, of gula jawa siroop
- 2 eetlepels (rijst)azijn
- 500 ml koude groentebouillon (vers of van tablet)
- 100 gram bloem
- 80 gram roomboter
- 4 gram agar agar (te koop bij de Toko of gezondheidswinkel)
- 2 eidooiers
- peper en zout naar smaak
Voor de kroketjes:
- 4 eiwitten, losgeklopt
- paneermeel
- Panko (grof paneermeel. Te koop bij diverse supermarkten en Toko’s)
- Olie om in te frituren
Zo maak je het:
- Hak in het bakje van je staafmixer of keukenmachine de ui, knoflook en gembersiroop fijn.
- Verhit een scheutje olie in een pan en bak op een zacht vuurtje het uimengsel aan voor een paar minuten.
- Voeg de kip toe en bak alles in ongeveer 8 minuten een beetje bruin.
- Voeg de ketjap, bruine suiker en azijn toe en laat het ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen. Draai daarna het vuur uit.
- In een ruime pan laat je boter smelten en even uit bruisen. Zorg dat het niet bruin wordt. Blijf het bloem/boter mengsel roeren tot het rauwe van de bloem eraf is. Ik vind dat het dan een beetje naar gebakken koekjes gaat ruiken.
- Voeg beetje bij beetje al roerend de koude bouillon toe. Laat ongeveer een 1/2 deciliter bouillon achterwege om later de agar ager in op te lossen.
- Laat de ragout nog even doorkoken.
- Voeg de kip toe en meng alles goed. De eidooiers kunnen erbij en breng alles op smaak met zout en peper. Haal de pan van het vuur.
- In een klein steelpannetje verhit je de rest van de bouillon samen met de agar ager tot het kookt. Blijf goed roeren tot het mengsel wat dikker wordt.
- Schenk het bij de ragout en roer flink en stevig door elkaar.
- Schep de ragout over in een lage schaal of bakblik. Dek af met plasticfolie. De folie ligt op de ragout om uitdrogen tegen te gaan. Zet de schaal voor een nacht in de koelkast.
- Om de kroketjes te maken. Zet 3 kommen of borden klaar. Doe in 1 kom de eiwitten in de 2e het paneermeel en in de 3e de panko.
- Schep met een ijsbollentang of eetlepel bollen ragout van ongeveer 75 gram.
- Haal de ragout eerst door het fijne paneermeel en rol in de vorm van een kort dik kroketje. Haal hem daarna door het eiwit. Laat het overtollige eiwit uitlekken en rol ze door de panko.
- Je kan ze nu invriezen of gelijk afbakken.
- Bak ze af in 4 minuten. Bevroren in 7 minuten op 170-180 graden of tot ze mooi goudbruin zijn.
Sabine says
Superleuk en lekker idee! Ook voor expats zoals ik die de kroket missen!
http://www.sofarsosabine.com
I am Cooking with Love says
Dank je Sabine. Nou dan kan je de Pulled Pork kroketjes ook zeeeeer aanraden. Dat is natuurlijk wel met vlees. Het is echt niet zo moeilijk om zelf te maken. Het duurt alleen even omdat het moet opstijven in de koelkast. Kan me heel goed voorstellen dat je een kroketje op z’n tijd ontzettend mist!
Danielle says
Wat een feest! Gelukkig is het bijna weekend en tijd om deze speciale kroketjes uit te proberen!
I am Cooking with Love says
Ben erg benieuwd of ze een succes zullen zijn.
Mariska says
Das wel een beetje werk maar volgens mij zijn ze dan wel heel erg lekker!
I am Cooking with Love says
Hi Mariska, nou het is meer het lange wachten tot het opgesteven is wat zo lang duurt. Maar ja, dan heb je ook wat. En je hebt er gelijk een stuk of 12. Een voorraadje voor in de vriezer. 🙂