Linzensalade met Druiven en Feta
Als je me een paar maanden geleden had gezegd dat ik met liefde en plezier een linzensalade zou eten, dan had ik je voor gek verklaard. Een aantal jaar geleden had ik op een foodevent een linzenhapje geproefd. Nou, het zat in mijn mond en keek al driftig rond om een prullenbak te zoeken. Get, wat niet lekker vond ik dat zeg. Droog, korrelig. Nee, mijn favoriet ging het niet worden. Natuurlijk heb ik sindsdien linzen gemeden hoewel ik linzensoep wel weer lekker vind. Misschien omdat dat gepureerd is. Ander mondgevoel.
Maar niet zo lang geleden had ik, geheel vrijwillig, toch een recept gemaakt waar linzen in zaten en zowaar vond ik dat best lekker. Ja, het kan raar lopen in het leven. Haha. Nu keek ik weer eens rond op het Marktplein van ZTRDG en zag dat ze daar diverse soorten hadden. Rode, Franse, gele en Beluga linzen. Die Beluga leek me wel interressant. Ik zocht op waarom ze Beluga heten. Ze heten zo omdat het de kleinste soort onder de linzen zij en, ook gezien de kleur, daarom erg op Beluga kaviaar lijken. Vond ik leuk om te weten. Dus die bestelde ik om deze salade te maken. En hij was lekker joh. Ik denk dat ik om ben.
Heb jij ook een ingrediënt die je eerst niet lekker leek en nu wel? Vertel.
Ingrediënten:
- 2 eetlepels rode wijnazijn
- 2 eetlepels citroensap
- 2 theelepels honing
- 3 eetlepels extra vergine olijfolie
- 150 gram linzen (zwarte) Beluga
- 200 gram rode druiven, gehalveerd
- 1 stengel bleekselderij, in dunne boogjes gesneden
- 30 gram pecannoten, grofgehakt
- 25 gram pijnboompitten
- 1 theelepel gedroogde tijm of 2 theelepels verse
- 100 gram feta
- peper en zout
Zo maak je het:
- Breng een ruime pan met water aan de kook en doe de gewassen linzen erin. Breng opnieuw aan de, draai het vuur zacht, leg het deksel op de pan en laat 25-30 minuten koken. Voeg geen zout toe want dan vallen de linzen uit elkaar.
- In een klein (jam)potje of schaaltje meng je de rode wijnazijn, citroensap, honing en olijfolie door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
- Meng in een grote slaschaal de druiven met de bleekselderij.
- Rooster de pecannoten en pijnboompitten in een droge pan goudbruin en voeg bij de druiven en bleekselderij.
- Zodra de linzen gaar zijn giet je ze af en spoel ze onder de koude kraan. Doe de linzen ook in de slaschaal.
- Schenk de dressing erover en verkruimel de feta. Hussel alles voorzichtig door elkaar en breng zo nodig op smaak met peper en zout en eet smakelijk.