Gestoofde jonge prei met miso
Ik had nog nooit miso geproefd, wel van gehoord. Ik wist dat het uit de Japanse keuken kwam en dat het gefermenteerde sojabonen waren maar daar bleef het bij. Niet zo lang geleden had ik eindelijk eens een pakje gekocht. Maar die belandde in de kast. Wist zo snel niet wat er mee te doen. Toen kwam de Foodybox. Een box met allerlei nieuwe producten op food-gebied van Kroon op het Werk. En wat zat er in die doos, een pakje miso van MeiAsia. Toen werd ik nog meer nieuwsgierig.
Ik had een puntje afgeknipt en zo geproefd. Lekker zout. Het deed me denken aan Marmite. Ik hou daar wel van.
Vaak wordt er soep mee gemaakt. Ik zag het zelfs verwerkt in zoete gerechten. Dat leek me ook wel lekker. Wellicht dat ik dat nog eens ga doen met het 2e zakje wat in het pakje zit.
Maar voor nu heb ik het verwerkt met jonge prei. Nu zijn er zulke mooie dunne preitjes te krijgen. Zo lekker mals en zoet. Die heb ik heel zachtjes gestoofd in de pan met wat roomboter. Deksel erop en lekker met rust laten. Als de preitjes lekker zacht zijn, draai je ze voorzichtig om en voeg je zo nodig nog wat roomboter toe. In de boter laat je een kneepje misopasta (ongeveer een theelepel per persoon) oplossen. Met een vork roer je dat los. En met een lepel schep je het boter/miso mengsel over de preitjes. Nog wat vers gedraaide peper uit de molen erover en je bent klaar.