Foodblogswap – Roedjak Fruitsalade
Ik heb weer eens meegedaan met de Foodblogswap. En deze keer kreeg ik het blog Carry’s Kitchen toegewezen. Na wat rondneuzen kwam ik het recept Roedjak tegen. Dat is een Indisch gerecht. Een bijgerecht eigenlijk. Een fruitsalade met komkommer in een lekkere marinade/saus. Je eet het dus als bijgerecht en niet als nagerecht al zou je dat wel denken met al dat fruit. Het is ook dan wel zoet maar ook pittig door de sambal en wat zurig door de limoensap. Een bijzondere samenstelling. En je kan er je eigen draai aan geven door wat voor fruit je erin doet. Kijk een beetje wat in het seizoen is of doe als ik deed en koop een bak voorgesneden fruit bij de groenteboer of supermarkt. Ook gebruikte ik in dit recept gula djawa, dat is palmsuiker. Op Aziatische Ingrediënten kan je heel veel lezen over deze suikersoort. Het is echt zo lekker erin. Ik gebruik het vaak in Indische gerechten of waar bruine basterdsuiker voorgeschreven staat. Mocht je het nou niet kunnen vinden kan je natuurlijk bruine basterdsuiker gebruiken. Gula djawa is te koop bij de Toko maar veel supermarkten verkopen het nu ook. Ik begreep dat de Jumbo het ook verkoopt. Angelique Etman van het blog Bakverhalen heeft mijn gekarameliseerde ananasijs gemaakt. Lees hier wat ze ervan vond. 🙂Ingrediënten:
- 1 eetlepel azijn (witte wijnazijn of appelazijn)
- 1 1/2 eetlepel limoen/citroensap
- 150 gram gula djawa of bruine basterdsuiker
- 1 eetlepel sambal oelek
- 200 milliliter water
- halve komkommer in kleine blokjes gesneden
- ± 4 stuks fruit, bijv. appel, ananas, meloen in kleine blokjes/schijfjes gesneden.
Zo maakte ik het:
- Doe de azijn, limoensap, suiker, sambal en water in een steelpannetje en breng al roerend aan de kook.
- Laat het een paar minuutjes koken en zet dan het vuur uit en laat het afkoelen.
- Meng al het fruit en de komkommer in een grote schaal en schenk het vocht erover.
- Roer alles door elkaar en eet smakelijk.
Greet Heddema says
En geweldig leuk en zeer gemakkelijk recept! Ik heb het meteen uitgeprint en hij gaat in de map van de camping! Lekker fris en gemakkelijk vooral als we gasten hebben!
I am Cooking with Love says
Ja heel makkelijk inderdaad. En ook makkelijk om voor veel mensen te maken. Dit is best veel vocht dus dan hoef je allen maar meer fruit toe te voegen.
geertjevanemmerik says
Hoort er niet ook Trassi in de saus opgenomen te worden? Een vissmaakje dus. Dat maakt roedjak helemaal speciaal. Behoorlijk pittig, vis, zoet van palmsuiker, hard nog niet helemaal rijp fruit,
I am Cooking with Love says
Hallo Geertje, ja je hebt helemaal gelijk. Ik heb dit recept ‘nagemaakt’ in het kader van een Foodblogswap. Dan kook je van elkaars blog. En het blog dat ik toegewezen had had de salade op deze manier gemaakt..en ik deze keer dus ook. Maar ik weet wel dat als ik het nog eens maak dat er absoluut petis udang in doe. Dat is dus geen ‘gewone’ trassi. Het is zoeter. Hier kan je er meer over lezen. http://www.aziatische-ingredienten.nl/petis-udang/
Dank je wel voor je reactie.
Jenny says
Kan ik de sauce al een dag van te voren maken? En dan al het fruit de dag erna erbij doen.
I am Cooking with Love says
Hi Jenny, absoluut! Je zou ook gelijk het fruit erbij kunnen doen zodat het een nacht in kan trekken in de saus. Kijk maar wat handiger is. Groetjes, Tessa.