Focaccia met Tomaatjes
Behalve bladerdeeg zaten er ook 2 doosjes met super zoete snoeptomaatjes van Looije in de Foodybox. 1 doosje ging als snel op. Elke keer als ik in de keuken kwam pakte ik een paar tomaatjes en stopte ze zo in mijn mond. Gewoon met niks het lekkerst. En in eens was het doosje op. Gelukkig had ik nog een doosje wat ik prima kon gebruiken voor de focaccia met tomaatjes. Wat ik wel achteraf vond was dat ik best wat royaler met het zout had mogen zijn. Daarmee bedoel ik het zout wat in de pan en op het deeg gaat. Dus niet ìn het deeg. Iets om te houden voor een volgende keer als het ik weer ga maken. Want zo’n stuk brood is gewoon hartstikke lekker bij bijvoorbeeld een kom soep of gewoon zo.
Ingrediënten:
- 500 gram bloem
- 1 zakje gist
- 1 theelepel zout
- 300 ml lauw warm water
- 2 eetlepels olijfolie
- 180 gram snoeptomaatjes, ik gebruikte Looije Subliem
- 1 eetlepel fijngehakte rozemarijnnaaldjes
- 2 eetlepels extra vergine olijfolie
- grof zeezoutvlokken
Zo maak je het:
- Doe de bloem samen met de gist en het zout in de kom van een standmixer. Gebruik de deeghaak om alles even te mengen. Giet al draaiende het water en de olijfolie erbij. Meng tot een soepel deeg ontstaat. In ongeveer 10 minuten.
- Vet een ruime kom in met olie en leg de deegbal erin. Draai het deeg even om zodat alle kanten ingevet zijn. Dek af met plasticfolie en laat in ongeveer een uur in hoeveelheid verdubbelen.
- Vet een bakvorm of een ovenbestendige pan van 32 centimeter in met een ruime eetlepel olijfolie. Bestrooi met grof zeezout. Druk het deeg in de vorm of pan. Dek weer af met plasticfolie en laat het weer een uur rijzen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden.
- Druk met je vingers kuiltjes in het deeg en leg de tomaatjes erin. Eventueel gehalveerd. Druk ze goed aan als ze weer terugveren. Vet met een kwastje het deeg en tomaatjes in met olijfolie. Besprenkel royaal met zeezoutvlokken en rozemarijn.
- Bak in 20 – 25 minuten goudbruin. Dek af met aluminiumfolie mocht het te donker worden.