Filotaart met Spinazie, Feta en Pijnboompitten
Ik had al een lange tijd 2 dozen filodeeg in de vriezer liggen die ik eens bij de Sligro had gekocht. Wist niet echt wat ik er mee wilde maken. Tot ik zin had in iets met Feta. En zo geschiedde dat deze spinazie taart uit mijn oven kwam.
De Man en ik waren allebei erg enthousiast over de smaak. Een geslaagde actie dus. Hij is zowel warm als op kamertemperatuur erg lekker. Serveer er een salade bij of wat knapperig stokbrood. Snijd hem in kleine stukken en maak hem onderdeel van een brunch of lunch.
In het doosje met de filo vellen zaten bij mij 6 vellen. Maar zit er bij jou meer vellen in gebruik die dan allemaal. Een velletje meer of minder maakt niet uit met filodeeg.
Ingrediënten:
- 6 vellen filodeeg, als jouw pakketje meer vellen heeft, gebruik je dat *.
- klontje boter en/of scheut olijfolie
- 300 gram bladspinazie
- 1 rode ui, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1/4 theelepel rode pepervlokken
- 120 ml (volle) melk
- 120 ml room
- 3 eieren
- 1 eetlepel pijnboompitten
- 25 gram Parmezaanse kaas, geraspt + extra om te bestrooien
- 5 zongedroogde tomaten
- 200 gram Feta, verkruimeld
- 50 gram boter, gesmolten
- peper en zout
Extra:
- Brownie bakvorm 29 x 19 cm
Zo maak je het:
- Mocht je filodeeg bevroren zijn, haal het dan een avond van de voren uit de vriezer en laat het in de koelkast ontdooien. Laat het in de verpakking in de koelkast liggen totdat je het nodig hebt.
- Verhit de boter en olie in een pan en fruit de ui tot hij net lichtbruin begint te worden. Voeg de knoflook en rode pepervlokken toe en bak een klein minuutje mee.
- Voeg de spinazie in gedeelten toe, of zoveel als je pan kan hebben, en laat slinken. Breng op smaak met peper en zout en laat helemaal afkoelen in een zeef. Druk zoveel mogelijk vocht eruit.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Meng in een schaaltje of maatbeker de melk, room en 3 eieren. Kluts door elkaar. Voeg de gesneden zongedroogde tomaten toe en de helft van de Feta. Voeg peper en een beetje zout naar smaak toe. Feta is al vrij zout van zichzelf.
- Smelt in een steelpannetje de 50 gram boter en haal van het vuur.
- Vet de bakvorm in. Rol de vellen filodeeg uit. Neem 1 vel en besmeer die met de gesmolten boter. Strooi er een klein beetje Parmezaanse kaas over en beleg met een volgende vel filodeeg. Bestrijk die ook met boter en bestrooi met Parmezaanse kaas. Herhaal tot alle vellen gebruikt zijn.
- Bekleed de bakvorm met het deeg.
- Verdeel de spinazie over de bodem. Schenk het eimengsel er overheen en bestrooi met de rest van de verkruimelde Feta en de pijnboompitten. Bestrooi met Parmezaanse kaas.
- Bak in ongeveer 30 minuten mooi goud bruin. Begint het deeg te donker te worden, dek het dan losjes af met wat aluminiumfolie.
- Serveer warm of op kamertemperatuur.
* ) Mijn vellen waren vrij lang maar niet lang genoeg om de bakvorm er mee te bekleden dus heb ik ze een beetje laten overlappen tijdens het op elkaar leggen. En heeft jouw pakketje meer vellen in het doosje gebruik ze dan allemaal want een paar velletjes meer of minder maakt niet zoveel uit.