Focaccia Pesto Bollen
Deze focaccia pesto bollen zag ik voorbij komen bij Kay van Kayotic Kitchen. Man, die zagen er lekker uit zeg. Die moest ik maken. Nu heb ik dat wel vaker met recepten van haar. Denk dat we een beetje dezelfde smaak hebben wat lekker eten betreft.
Dus ik aan de slag. Eerst de pesto gemaakt en ook die was zo lekker. Dan neem je een klein hapje met een theelepeltje om te proeven en eigenlijk wilde ik gelijk overstappen op een eetlepel om de rest op te lepelen. Niet gedaan, moest me inhouden want nodig voor de broodjes. Ik was even vergeten hoe lekker zelf gemaakte pesto smaakt.
Soms heb ik wat ruzie met mijn oven. Dan wordt ie volgens mij warmer dan hij aangeeft en dus wordt alles een tikkeltje te snel te bruin. Dus ik hield mijn hart vast toen ik deze bollen in de oven schoof. Maar zowaar kwamen ze er super mooi en gelukt er weer uit. Heerlijk zacht van binnen en licht krokant aan de buitenkant. Ik was zo happy en trots. Daarom moest ik dit recept met jullie delen.
De bollen smaken heerlijk. Ze zijn vrij groot dus als je ze belegd zouden ze makkelijk voor het avondeten gebruikt kunnen worden. Eventueel met een soepje erbij. Dat hoefde voor mij niet want ik had aan 1 bol echt genoeg. Ik belegde het met de tonijnsalade die Kay al eerder gemaakt had en zei dat het een lekkere combinatie was.
Kijk gerust op haar blog voor mooie stap voor stap foto’s. De tekst is wel in het Engels maar alles spreekt voor zich.
Ingrediënten:
Deeg:
- 500 gram bloem
- 250 ml volle melk
- 100 ml lauwwarm water
- 1 zakje gedroogde gist
- 12 gram zout
- 15 gram suiker
- 3 eetlepels olijfolie
Pesto:
- Flinke hand basilicumblaadjes
- 50 gram vers geraspte parmezaanse kaas
- 1 eetlepel pijnboompitjes
- 1 teentje knoflook
- 80 ml olijfolie
- zout & peper
Zo maak je het:
- Doe de basilicumblaadjes, parmezaanse kaas, pijnboompitjes, knoflook, olijfolie in de hoge kom van je staafmixer of blender en mix. Breng op smaak met zout en peper en meng nog een keer goed.
- In de kom van je standmixer doe je de bloem, gist en suiker en meng door elkaar. Giet de melk, water en olijfolie erbij en meng het even door elkaar. Voeg als laatste het zout erbij en meng het deeg tot je een mooi glad deeg hebt. Zo’n 12 à 13 minuten.
- Vet een kom in met olie en leg de deegbal erin. Rol het deeg even rond zodat het aan alle kanten ingevet is. Dek af met plasticfolie en laat rijzen tot het verdubbeld is in omvang. Ongeveer een uur. Misschien langer, dat ligt aan hoe warm het in huis is.
- Bestrooi je werkplek met bloem en leg je deeg erop. Verdeel het deeg in 6 stukken en rol er ballen van.
- Leg de deegballen op een bakplaat bekleed met bakpapier. Laat wat ruimte tussen de ballen want ze zetten nog uit.
- Druk met je vingers, niet een deegroller, de ballen plat en besmeer ze met de pesto.
- Dek de deegballen af met plasticfolie en laat ze 30 minuten rijzen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
- Bak de bollen af in 12 à 13 minuten af tot ze mooi goudbruin zijn.
- Laat ze op een rooster compleet afkoelen.