Pangsit Cincang – Gefrituurde Gehakt Hapjes
Dit zijn wel heel kleine hapjes perfect als snackje bij de borrel of gewoon zomaar tussendoor. Ik liet het gehakt heel knapperig en krokant bakken. Maar daar was de Man niet zo van gecharmeerd. Hij had liever wat zachter gehakt gehad. Dus kijk maar wat jij het lekkerst vindt. Ik vond het ‘crunchy’ gehalte wel lekker.
Hoeveel het er zijn geworden weet ik niet meer precies. Ik denk een stuk of 20 ofzo. Maar pin er me er niet op vast. Je kan ze, als ze eenmaal gerold zijn, ook invriezen en later bakken. Bak ze dan wat langer vanwege de vrieskou.
Dip ze in wat sojasaus of sweet chilisaus of oestersaus wat er ook in zit. Biertje erbij, enjoy!
Ingrediënten:
- 300 gram gehakt
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1/2 theelepel komijnpoeder
- 1/4 theelepel geelwortel/kurkuma
- 1/2 theelepel zout
- 1/4 theelepel peper
- 2 sjalotten
- stukje trassi of 1/4 theelepel trassipoeder
- 1 eetlepel ketjap manis
- 1 eetlepel oestersaus
- 2 theelepels sambal
- loempiavellen
- papje van bloem
Zo maak je het:
- Doe in het bakje van staafmixer de sjalotten, korianderpoeder, komijnpoeder, kurkuma, zout, peper en trassi en mix fijn.
- Verhit een beetje olie in een pan en bak het gehakt rul. Voeg daarna het sjalotten/specerijen mengsel toe en bak een paar minuten.
- Voeg de ketjap manis, oestersaus en sambal toe en meng goed. Zet het vuur uit en laat het vlees afkoelen.
- Neem een loempiavel en snij in vieren. Pak een velletje en leg hem met de punt naar je toe. Schep er een theelepel gehakt op en vouw de punt over het gehakt heen. Trek strak naar je terug. Vouw beide punten naar binnen en rol verder op. Maak het bovenste puntje van het loempia velletje nat met wat van het bloempapje en rol dicht. Zie hier voor een voorbeeld over het vouwen.
- Herhaal tot het vlees op is.
- Verhit de olie tot 170 graden en bak de hapjes in ongeveer 3 minuten mooi goud bruin.