Thaise Kipsalade met Kokos en Komkommer
Het was al weer een tijd geleden dat ik een ELLE eten in mijn hand had. Jaren geleden heb ik er even een abonnement op gehad. Sindskort heb ik weer een abonnementje, een kleine. En onlangs viel de eerst editie in m’n brievenbus. Al bladerend, en eerst vluchtig lezend, besefte ik me dat het toch wel een erg prettig tijdschrift is. Dat was ik even vergeten. Er stonden deze keer veel lekkere recepten in waaronder deze Thaise kipsalade met kokos en komkommer. Ik las het zo door, checkte bij een medefoodie, die ‘m al eerder had gemaakt hoe zij ‘m vond, en ging ‘m maken. Je pocheert de kip in de kokosmelk samen met vissaus en gula jawa/basterdsuiker. Nou, joh dat rook me toch lekker en smaakte nog lekkerder. Dit was een sausje dat ik zo op zou kunnen drinken. Echt! Alleen al vanwege de heerlijke dressing, want dat gaat het gepocheerde kookvocht later worden, ga ik deze salade vaker maken. En het fijne is dat de kip zo lekker mals blijft doordat je het rustig aan pocheert in de kokosmelk. Dat viel me echt op. Dus niks, geen droge kip maar lekker sappig.Ingrediënten:
- 400 gram kipfilet
- 200 ml kokosmelk (pakje van Conimex)
- 40 gram palmsuiker (gula jawa) of donkerbruine basterdsuiker
- 3 eetlepels Thaise vissaus (Nam Pla te krijgen in Toko of supermarkt)
- 1 grote komkommer
- 1 sjalotje, in dunne ringen
- 2 rode chili pepers, in dunne ringetjes (ik gebruikte er 1 want die was al behoorlijk pittig)
- klein bosje koriander of platte peterselie (ik gebruikte peterselie)
- handje zoute pinda’s, fijn gehakt
Zo maakte ik het:
- Leg de kipfilets tussen 2 stukken plasticfolie of vetvrij bakpapier en sla het vlees met een deegroller of klein pannetje iets platter.
- Doe de kokosmelk samen met de suiker en vissaus in een ruime koekenpan. Leg de kipfilets in het koude vocht en breng het langzaam tegen de kook aan.
- Pocheer de kip 15 minuten. Laat de kokosmelk zachtjes sudderen maar niet koken. Als je twijfelt of de kip gaar is, snij het dan in het dikste gedeelte doormidden om te zien of het vlees gaar is. Zet het vuur uit.
- Schaaf ondertussen de komkommer met de kaasschaaf in lange dunne linten. Ik sneed de komkommer eerst nog doormidden. Dat at wat makkelijker dan die hele lange linten.
- Neem de kip uit de pan en snij het vlees in dunne reepjes.
- In een grote schaal meng je de komkommer met de kip, sjalot, rode peper en koriander/peterselie. Giet er wat van het pocheervocht over en garneer met de pinda’s
Notes
Dit is een prima voorgerecht voor 4 personen. Of eet het als hoofdmaaltijd met z’n tweetjes.
Simone says
O lekker! Perfect voor vanavond… Ik zat net al te denken wat ik eens zal maken… Ik heb trouwens dit recept volgens mij een paar jaar geleden uit de Good Food gemaakt.. 😉 Ik kan me nog herinneren dat ie inderdaad waanzinnig lekker was!
I am Cooking with Love says
Leuk dat je ‘m gaat maken vanavond. Je gaat smullen inderdaad! 🙂
Past dit binnen Paleo? Ohnee, waarschijnlijk niet vw de gula jawa of zit het er al weer op? Je moest toch nog even? Weet het niet meer! haha.
Hoe dan ook, eet smakelijk vanavond. 🙂
Cecile says
Leuk! Ga hem binnenkort zeker maken!
I am Cooking with Love says
Je gaat ‘m lekker vinden!! Weet ik nu al. 🙂