Sacristains
De Foodybox kwam weer. Deze keer de Kerst-editie. Er zaten leuke en lekkere dingen in waaronder weer een rol Tante Fanny koelvers bladerdeeg. Maar ja, ik wist even zo snel niet wat ik er mee wilde gaan maken. Tot ik Louise van Keukenatelier online even sprak.
Zij maakt vaak de lekkerste dingen met Tante Fanny bladerdeeg en stelde voor om deze Franse Sacristains te maken. Ik had er nog nooit van gehoord maar ze zagen er super uit en nadat ik de ingrediënten had gelezen wist ik dat het een succes zou worden. En dat waren ze. Bonuszoon was hier het weekend dat ik ze maakte en hij vond het geen straf ze te mogen eten.
Kijk even bij Louise op haar blog voor duidelijke stap voor stap foto’s om te zien hoe je deze lekkernijen maakt. Bovendien maakt ze de leukste illustraties bij haar recepten. Zo talentvol, echt heel leuk.
Ingrediënten:
- 1 ei (L), gesplitst
- 100 gram amandelspijs
- 1 zakje vanillesuiker
- snufje zout
- 40 gram boter, op kamertemperatuur
- 20 gram maizena, 2 x 10 gram
- rasp van een halve citroen
- 1/4 theelepel citroensap
- 30 gram geschaafde amandelen
- 1 rol koelvers bladerdeeg, van bijv. Tante Fanny
- 100 gram poedersuiker, plus extra om te bestrooien
Zo maak je het:
- Meng voor de amandelcrème in een kom de eidooier, amandelspijs, vanillesuiker, zout, boter, maizena en rasp tot een homogene massa. Zet de kom daarna even opzij.
- Maak in een ander schaaltje het glazuur (glaçage royale) door 20 gram eiwit, 100 gram poedersuiker, 10 gram maizena en een 1/4 theelepel citroensap tot een dikke pasta te mengen. Zet ook dit schaaltje even apart.
- Verwarm de oven voor op 200 graden, hete lucht. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Of 1 grote, ligt aan de afmeting van je oven.
- Rol het deeg uit en snijdt over de breedte doormidden. Besmeer 1 helft met de amandelcrème. Leg de andere helft bladerdeeg er bovenop. Dit gaat het makkelijkst door het aan het bakpapier waar het deeg in opgerold is op te tillen en op de ander helft te leggen. Verwijder het bakpapier en smeer het glazuur over het bladerdeeg uit.
- Bestrooi met de geschaafde amandelen en snijdt repen van 2 cm breedte.
- Til een reepje op en draai 2 x en leg op de bakplaat. Herhaal met de rest.
- Bak de repen 10 minuten op 200 graden en draai vervolgens de temperatuur terug naar 180. Bak de repen in 8-10 minuten mooi goudbruin. Draai zo nodig de bakplaten halverwege de tijd even om.
- Laat de sacritains afkoelen op een rooster, bestrooi met poedersuiker en geniet.
- Bewaar ze in een luchtdichte trommel of bak dan blijven ze nog een dag of 3 goed.