Rabarbertaartje met Mascarpone en Slagroomvulling
Al jaren heb ik een muffinbakvorm met 12 holtes. Maar nog nooit gebruikt. Zoals je waarschijnlijk nog weet had ik tot voor kort een combimagnetron en daar paste de vorm net in. Maar draaien ging niet. Kortom de vorm belandde ergens in een kast. Tot nu. Nu ik mijn giga bakbeest heb kon ik hem eindelijk gebruiken. En nu het rabarbertijd is wilde ik iets doen met die mooie roze stengels. Ik zag dit recept van Nigel Slater, ben dol op die man, en besloot die te maken. Heb er geen spijt van gehad. Wat waren deze taartjes lekker. Echt niet te zoet wat ook niet erg is. Je kan natuurlijk de rabarber zo zoet maken als je zelf wilt maar ik hield het recept aan en daar ging maar 4 eetlepels suiker in. That’s it. In de mascarpone-slagroomvulling zit helemaal geen suiker maar voeg het vooral toe als je dat wilt. De bakjes waar later de mascarpone-slagroomvulling in ging kan je natuurlijk ook versieren met ander fruit wat je lekker vindt. Aardbeien, bessen, kersen, die zijn er binnenkort ook weer.
Ingrediënten:
Voor de deegbakjes:
- 225 gram bloem
- 1/2 theelepel bakpoeder
- 1/4 theelepel zout
- rasp van kleine citroen
- 80 gram boter, op kamertemperatuur
- 100 gram suiker
- 1/2 theelepel vanille extract
- 1 ei
Voor de rabarber:
- 400 gram rabarber
- 4 eetlepels suiker
- 100 ml sinaasappelsap
Voor de vulling:
- 200 gram mascarpone
- 100 ml slagroom
- paar druppels vanille extract
Extra:
- muffinvorm met 12 holtes
Hoe maak je het:
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Meng in een kom de bloem, bakpoeder, zout en citroenrasp
- Mix de boter met de suiker tot een lichte massa.
- Voeg de vanille en losgeklopte ei toe.
- Wanneer alles goed gemengd is meng je in gedeeltes de bloem er door.
- Stort het deeg op je werkplek en maak er een korte dikke rol van. Verpak het in plasticfolie en leg het minimaal 30 minuten in de koelkast!
- Snij het deeg in 12 rondjes en rol met een deegroller ronde plakjes van 10 cm doorsnee.
- Bekleed elke muffinholte met een plakje deeg en zet de vorm voor 20 minuten terug in de koelkast.
- Bak de deegbakjes in ongeveer 10 minuten goudbruin af. Hou ze in de gaten want ze kunnen snel te bruin worden.
- Haal ze direct uit de vorm en laat de deegbakjes verder afkoelen op een rooster.
- Snij de rabarber in stukken ter grootte van een kurk en leg ze plat in een ovenschaal. Strooi de suiker erover en het sinaasappelsap.
- Bak de rabarber ongeveer 15-20 minuten tot dat het mooi zacht en gaar is.
- Roer in een kom de mascarpone los en meng met lobbig geslagen slagroom. Roer de vanille erdoor.
- Vul de bakjes met de mascarpone-slagroomvulling en leg een paar stukjes rabarber bovenop. Druppel eventueel nog wat sap er overheen en deel ze uit.