Moederdag Koekjes Zelf Maken
Heel lang geleden had ik eens een setje met stempeltjes en een uitsteek vormpje gekocht bij de Hema. Was giga afgeprijsd, want toen nog maar 2 euro. Kon ik niet laten liggen. Die moest ik direct hebben. Nou, zo direct als ik het wilde hebben zo lang heeft het geduurd voordat ik er iets mee deed. Het zat dus nog in de verpakking. Eenmaal opengemaakt en alle lettertjes losgemaakt te hebben vroeg ik me af hoe ik dit dan moest gebruiken. Online had ik veel van die balkjes gezien waar je de lettertjes in kan schuiven maar dat zat er hier niet bij. Ik dacht, moet ik dit nu echt uit de losse pols gaan doen ofzo? Wat super onhandig dacht ik nog. Dat gaat nooit mooi recht worden enzovoort.
Toen dacht ik, weet je wat ik bestel gewoon online nog zo’n setje waar wèl zo’n balkje bij zit en dan gebruik ik gewoon die met de lettertjes van de Hema. Je raadt het al, dat ging ‘m niet worden want het bestelde setje was zoveel kleiner en de Hema lettertjes pasten niet in dat balkje. Lichtelijk gefrustreerd liet ik het aan de Man zien. Hij pakte een paar van die Hema lettertjes en klikte ze in elkaar. En zo nog wat letters zodat het vanzelf als het ware een balkje werd. Het lichtje in mijn hoofd ging branden hoor! Haha, ik voelde me zo stom. Uiteindelijk ik weer blij en gelijk aan de slag met deze schattige koekjes.
Op de koekjes ligt rolfondant wat ik bij de Albert Heijn vond. Dat is verkrijgbaar in een blok wat je uit moet rollen maar ook als uitgerold vel. Dat leek me ideaal. Hoefde ik niks uit te rollen dus ook geen verschillende diktes. Het enige wat misschien wel jammer is is dat het alleen maar in het wit verkrijgbaar is. Die blokken fondant zijn er in diverse kleuren. Dus kijk maar wat je liever gebruikt.
Ik had wel meer koekjes dan fondant maar zonder fondant zijn ze ook heerlijk.
Mocht je nou helemaal geen fondant willen gebruiken dan kan je natuurlijk ook de letters in het deeg drukken. Doe dit nadat je het deeg gekoeld hebt en vlak voordat ze de oven in gaan.
Ingrediënten:
- 2 3/4 cup bloem. Schep met een lepel de bloem in de cupmaat en strijk af. De bloem niet aandrukken.
- 1 theelepel bakpoeder*
- 1/2 theelepel zout
- 200 gram witte basterd suiker
- 225 gram roomboter, op kamertemperatuur
- 1 ei, op kamertemperatuur
- 2 theelepels vanille extract
- rolfondant, een rol of een blok die je zelf uitrolt
- uitsteek vormpjes, letters om mee te stempelen, kwastje, bakje water
Zo maak je het:
- Meng in een kom de bloem, bakpoeder en zout en zet even opzij.
- Mix met een handmixer of standmixer in een ruime kom de suiker met de boter tot het een glad mengsel is. Een minuut of 1-2.
- Voeg het ei en de vanille toe en meng. Voeg daarna in gedeeltes en de mixer op een lage stand, de bloem toe.
- Verdeel het deeg in 2-en en leg 1 deel op een vel bakpapier. Leg daar een vel bakpapier bovenop en rol het deeg uit tot een dikte van 6 mm. Herhaal met de andere helft van het deeg.
- Leg de vellen deeg, nog steeds met bakpapier er omheen, op een bakplaat en zet voor minimaal een uur in de koelkast.
- Haal het deeg uit de koelkast en trek de vellen bakpapier los maar laat het om het deeg zitten. Dit maakt het makkelijker om de uitgestoken koekjes zonder vervormen van het bakpapier af te halen.
- Steek koekjes uit en leg op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Zet de bakplaat minimaal een half uur terug in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Bak de koekjes in 10-15 minuten heel licht bruin. Laat ze een minuut of 5 op de bakplaat liggen waarna je ze op een rooster verder af laat koelen.
- Rol het resterende deeg opnieuw uit en steek wederom koekjes uit totdat het deeg op is.
- Wanneer de koekjes compleet afgekoeld zijn ga je aan de slag met het fondant.
- Steek met dezelfde koekjes steker plakjes uit het fondant. Druk met de stempels de woorden erin. Maak de achterkant nat met een kwastje en een beetje water en plak op het koekje. Druk voorzichtig aan.
* Nadat ik de koekjes nogmaals gemaakt had liepen ze enorm uit. Daarna maakte ik het deeg zonder de bakpoeder en dat werden heel mooie koekjes. Maar de koekjes op de foto hier vond ik ook mooi en die zijn mèt bakpoeder gemaakt. Dus kijk zelf of je het toe wilt voegen of weg wilt laten.