Koekjes Kerstboom Zelf Maken
Een jaar of 3 ofzo heb ik een doosje met 10 stervormige uitstekers bij de AH gekocht. Natuurlijk helemaal niets mee gedaan. Of wanneer ik iets wilde maken was of de volgende dag al kerst of de kerst was al voorbij! Weer een jaar wachten! haha. Maar deze keer ben ik op tijd en ik moet zeggen dat ik het er leuk uit vind zien. Dit is ook leuk om in de kerstvakantie met de kinderen te maken. Die vinden het vast hartstikke leuk om de koekjes mooi te versieren en later lekker op te eten.
Ingrediënten:
- 170 gram roomboter, op kamertemperatuur
- 150 gram suiker
- 1 ei (L), op kamertemperatuur
- 2 theelepels vanille extract
- 1/4 theelepel amandel extract
- 281 gram bloem
- 1/2 theelepel bakpoeder
- 1/4 theelepel zout
- Stervormige koekjes uitstekers zoals deze.
- Glazuur, ik gebruikte deze
- Versiersels zoals zachte parels. Ik gebruikte deze maar gebruik wat je wilt!
Zo maak je het:
- Mix met een handmixer of standmixer de boter tot een romig en zacht mengsel. Voeg de suiker toe meng een minuut of 3 à 4 mee. Schraap zonodig tussendoor de randen schoon met een spatel.
- Doe het ei, vanille, amandel extract erbij en meng alles goed samen.
- In een andere kom meng je de bloem met het bakpoeder en het zout. Voeg het bij het natte mengsel en meng tot het net een geheel is. Mix niet te lang door. Voeg zo nodig 1 of 2 eetlepels bloem toe mocht het deeg te zacht zijn. Ik deed er zeker 2 eetlepels bij. Het blijft sowieso een vrij zacht deeg.
- Verdeel het deeg in 2-en en rol 1 gedeelte op een stuk bakpapier uit tot een dikte van 6 mm. Dit gaat makkelijker als je je deegroller inwrijft met bloem of leg er nog een stuk bakpapier op en rol het dan uit.
- Leg het uitgerolde deeg met bakpapier en al op een bakplaat en leg in de koelkast.
- Rol het 2e stuk deeg op dezelfde manier uit en leeg dat met bakpapier en al bovenop de lap deeg die al in de koelkast ligt. Laat het minimaal een uur rusten. Mocht je het langer dan een paar uur laten rusten (max. 1 dag) bedek dan de bovenste laag deeg tegen uitdrogen.
- Verwarm de oven op 175 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Haal 1 lap deeg uit de koelkast en steek koekjes uit en leg op de bakplaat. Kneed de rest van het deeg en rol opnieuw uit tot het op is.
- Bak de koekjes in 8 – 11 minuten tot ze heel licht gekleurd zijn. Laat ze 5 minuten op de bakplaat afkoelen waarna je ze op een rooster verder laat afkoelen. Herhaal met de rest van het deeg.
- Zorg dat de koekjes compleet afgekoeld zijn voordat je ze gaat versieren.
- Maak het glazuur klaar volgens de verpakking en trek een dun lijntje langs de rand van het grootste koekje. Spuit een dotje glazuur in het midden van het koekje als lijm voordat je het iets kleinere koekje er boven op legt.
- Versier naar wens. Laat het glazuur een paar uur drogen.
Ps: Ik had 10 uitstekers om een boom te maken en meer dan genoeg deeg. Maak desnoods nog een kerstboom of gebruik andere uitstekers om het deeg mee op te maken. Je kan het deeg ook invriezen voor maximaal 3 maanden. Laat het deeg ’s nachts in de koelkast ontdooien en rol het de volgende dag uit als hierboven beschreven.
Bron: Sally’s Baking Addiction