• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

I am Cooking with Love

Lekker eten maakt mij blij.

  • Home
  • Recepten
    • Voorgerecht
    • Hoofdgerecht
    • Nagerecht
    • Soep
    • Erbij
    • Kipgerecht
    • Recepten
    • Groenten
    • Lunch
    • Brood
    • Drank
    • Foodblogswap
    • Lowcarb
    • Marinade
    • Ontbijt
    • Pizza
    • Salade
    • Saus
    • Slowcooker
    • Snack
    • Vegetarisch
    • Vis
    • Vleesgerecht
    • Zoet
  • Beste Beentje Voor
  • Gezien, Gedaan, Gegeten
  • Bono
  • Over Mij
  • Contact
You are here: Home / Zoet / Dulce de Leche Zelf Maken

Dulce de Leche Zelf Maken

22 mei 2015 by I am Cooking with Love

Dulce de Leche Zelf Maken

Dulce de Leche Zelf Maken

Wederom bijna geen recept te noemen maar eerder een bereidingswijze. Hoe maak je zelf Dulce de Leche. Een super zoete caramelachtige pasta. Oorspronkelijk uit Zuid-Amerika waar ze het gebruiken op brood of in taarten of met een bolletje ijs. Je kan er alle kanten mee op. Je zou het ook met een theelepeltje op kunnen lepelen maar dan garandeer ik je dat ernstig misselijk wordt!

Je hebt hiervoor nodig blikjes gecondenseerde melk. Friesche Vlag en Nestlé verkopen oa deze blikjes. Je kan ze vinden bij de koffiemelk in de supermarkt. Of ze liggen bij de Aziatische producten. Een Toko verkoopt het ook.

Dulce de Leche Zelf Maken

In een pan met water kook je de blikjes in 3 uur tot een mooie goudbruine caramelpasta. Ik gebruik daarvoor altijd mijn aspergepan. Die is mooi hoog zodat het blikje goed onderwater blijft. Bovendien heb je minder water nodig en hoef je niet elk half uur à uur te checken of er nog genoeg water in zit. De blikjes moeten namelijk onderwater staan gedurende het hele kookproces om eventuele ontploffing, ja ontploffing, te voorkomen. Je zou zelfs je slowcooker, als je die hebt, kunnen gebruiken. Maar op die manier heb ik het nog nooit geprobeerd.

Dulce de Leche Zelf Maken

Kook de blikjes in een hoge pan zoals een aspergepan.

Als je slim bent kook je meerdere blikjes tegelijkertijd. Die kan je lang bewaren.

Wil je de dulce de leche wat vloeibaarder krijgen voordat je het gaat verwerken dan kan je het in een pannetje met 2 eetlepels melk heel zachtjes verwarmen. Blijf goed roeren.

En als het dan klaar is kan je het gebruiken voor bijvoorbeeld deze Bananen élcairs met Dulce Leche of voor overheerlijke brownies met Dulce de Leche als vulling.

Ingrediënten:

  • blikje gecondenseerde melk
  • pan met water

Zo maak je het:

  1. Vul de pan met water.
  2. Haal het etiket van het blikje af en zet het blikje in de pan met water.
  3. Breng aan de kook en laat met deksel op de pan 3 uur zachtjes koken.
  4. Check regelmatig of het blikje nog onder water staat en schenk zo nodig extra water bij.
  5. Is de tijd voorbij, laat de blikjes dan geheel afkoelen voordat je ermee verder aan de slag gaat.

Filed Under: Zoet Tagged With: caramel, dulce de leche, gecondenseerde melk, zelf maken, zoet

Previous Post: « Lauwwarme salade met makreel, chorizo en appel
Next Post: Brownies met Dulce de Leche Vulling »

Reader Interactions

Comments

  1. Judith - myfoodblog.nl says

    22 mei 2015 at 11:03

    Heeeerlijk! Mijn vader nam het vroeger altijd mee als ‘ie op zakenreis naar Zuid-Amerika ging. Helaas gaat hij daar niet meer zo vaak naartoe. Toch maar eens zelf maken 🙂

  2. Lucie says

    22 mei 2015 at 11:29

    Je laat het blik dus dicht?

  3. I am Cooking with Love says

    22 mei 2015 at 13:33

    Ja Lucie, je zet het blikje dicht in het water.

  4. I am Cooking with Love says

    22 mei 2015 at 13:33

    Ja joh, het is zo lekker. Gewoon doen. 🙂

  5. Maaike says

    22 mei 2015 at 15:43

    Dit lijkt me echt heerlijk. Staat al een tijdje op m’n lijst om te maken.

  6. Desiree says

    22 mei 2015 at 19:13

    als vulling in millionair’s shortbread…heerlijk!

  7. I am Cooking with Love says

    22 mei 2015 at 19:42

    Jaaa, ook een goed idee.

  8. Angelique kookt says

    22 mei 2015 at 20:28

    Ik haal de gecondenseerde melk uit het blik, giet het in een ovenschaal, dek dit af met folie en zet de ovenschaal in een braadslee die je vult met water halverwege de ovenschaal. In de oven zetten, af en toe bijvullen met water. Als de melk gecaramiseerd is ff doorroeren en klaar. Een veel veilgere manier met hetzelfde resultaat.

  9. I am Cooking with Love says

    22 mei 2015 at 20:47

    Ja, zo kan het ook inderdaad. Moet ik een volgende keer eens doen. 🙂

  10. Mirjam says

    8 juni 2016 at 19:59

    Ik had een paar maanden geleden een blikje dulce de leche gemaakt en nu ik het open heb gemaakt zitten er allemaal stukjes suiker in. Heb ik het dan te lang bewaard of te lang laten koken?
    Smaakt wel heerlijk trouwens!

  11. I am Cooking with Love says

    8 juni 2016 at 21:08

    Te lang bewaard. Had ik pas ook. Maakte blikje open en het was gekristalliseerd. Kleine stukjes suiker zat erin. Wist ik ook niet dat dat kon hoor. Volgende keer moet ik het sneller gebruiken.

  12. Mirjam says

    9 juni 2016 at 08:24

    Dank je!

  13. Sanne says

    20 december 2016 at 13:09

    Moet je ze af laten koelen in het water? Of na het koken heet uit het water halen en uit het water af laten koelen (vraag ik ivm het ontploffingsgevaar..?)

  14. I am Cooking with Love says

    20 december 2016 at 13:17

    Hi Sanne, ik haal ze er gewoon uit en laat ze bijvoorbeeld op het aanrecht afkoelen. En ze zijn bij mij nog nooit ontploft…gelukkig! haha. Maar als het je geen fijn gevoel geeft laat je ze gewoon in de pan/water afkoelen. Groetjes, Tessa

Trackbacks

  1. Lava Cake met Dulce de Leche - I am Cooking with Love schreef:
    17 maart 2017 om 07:03

    […] 2 eetlepels dulce de leche […]

Primary Sidebar

Welkom

Welkom bij I am Cooking with Love. Ik ben Tessa en hier deel ik mijn lekkerste recepten, verhalen over Bono, mijn kat en culinaire uitjes. Wil je niks missen? Abonneer je dan via een van onderstaande opties. Lees meer…

Zoek het op!

Dit is ook lekker.

Tessa

Garnalen in Pittige Saus

Garnalen in Pittige Saus

Ernstig lekkere 'Artichoke and Spinach Dip'.

Ernstig lekkere ‘Artichoke and Spinach Dip’.

Chinese Lente-ui Pannenkoekjes

Chinese Lente-ui Pannenkoekjes

Opal Pruimentaart

Opal Pruimentaart

Tarte Tatin van Peer met Gorgonzola

Tarte Tatin van Peer met Gorgonzola

Instagram

Tessa

Mini Bananen Koffie Chocolade Muffins

Mini Bananen-Koffie-Chocolade Muffins

Kunst van Gemma Vermeulen

Brons

Footer

Welkom

Welkom bij I am Cooking with Love. Leuk dat je me gevonden hebt. Hopelijk zie je veel lekkers en kan ik je inspireren om de keuken in te duiken. Groetjes, Tessa Lees meer…

Recensie: Cheesecake + Recept After Eight Cheesecake
Opname voor amputatie
Ik heb een datum!
Zal ik het doen of niet doen?
Blauwe Kaasdip

My Taste

mytaste.nl
myTaste.be
Follow
my foodgawker gallery

Copyright I am Cooking with Love © 2025