Donuts zelf maken
Af en toe haal ik wel eens donuts bij de Albert Heijn…voor de Man dan hè! Hij vindt ze lekker en tot voor kort heb ik er ook maar eens 1 geproefd. Tja, ze zijn super fluffy en mierzoet. Zoals je kan verwachten van een donut. Daarvoor had ik ze zelf geprobeerd te maken. Er zijn tig recepten te vinden en ik koos er gewoon 1. Het ging wonderbaarlijk goed en het is een super lekker deeg om mee te werken. Ik denk dat dat voornamelijk komt doordat het een nacht in de koelkast heeft gestaan voordat je er mee verder gaat. Het rolde heerlijk uit en was ook makkelijk om waar samen te kneden en opnieuw uit te rollen om zo al het deeg op te maken.
De Man vond ze ook lekker maarrrr ze waren toch niet zo fluffy als van de supermarkt. Nu zal dat komen omdat er weet ik wat voor ingrediënten er extra in de supermarktversie zitten om dat effect te krijgen. Of ik moet gewoon verder zoeken naar andere recepten. Hoe dan ook deze waren ook een groot succes en razendsnel op. Dat zegt genoeg lijkt me.
Ingrediënten:
- 250 ml melk, lauwwarm
- 50 gram suiker
- 1 zakje gist (7 gram)
- 2 eieren, losgeklopt
- 140 gram boter, gesmolten
- 500 gram bloem
- 1/4 theelepel zout
Glazuur:
- 300 gram poedersuiker
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 theelepel vanille
- 125 ml water of melk
Extra:
- Olie om te frituren
- Kaneelsuiker: 4 eetlepels suiker, 1 theelepel kaneel gemengd
Zo maak je het:
Deeg:
- Doe de suiker bij de handwarme melk en roer tot de suiker opgelost is.
- Roer de gist erdoor en laat een paar minuten staan.
- Smelt de boter en laat wat afkoelen voordat je de eieren toevoegt.
- Giet het eiermengsel samen met het melk/gistmengsel in de kom van je standmixer en roer goed door elkaar.
- Voeg met de machine draaiend, beetje bij beetje de bloem toe.
- Schraap zo nodig de randen schoon en laat de machine een kleine 10 minuten draaien of tot je een mooi deegje hebt
- Leg het deeg in een ingevette kom en dek af met plasticfolie. Zet de kom minimaal 8 uur of de hele nacht in de koelkast.
- Haal het deeg uit de koelkast en leg het op een licht bebloemde werkplek. Rol het deeg uit tot een dikte van 6 à 8 mm.
- Steek met een uitsteker of glas rondjes van 7,5 cm. En gaten van ongeveer 4 cm doorsnee.
- Kneed restjes deeg samen en rol opnieuw uit en steek rondjes tot het deeg op is.
- Leg de donuts en de uitgestoken ‘donut holes’ op een bakplaat en dek losjes af met plasticfolie.
- Laat een uur tot anderhalf uur rijzen.
Donuts bakken:
- Verhit de olie in een ruime pan tot 190 graden.
- Leg voorzichtig 1 of 2 donuts in de olie en bak een minuut per kant of tot ze mooi goudbruin zijn. Hou het in de gaten, dit kan vlot gaan.
- Schep ze met een schuimspaan uit het vet en leg ze op een stuk keukenrol.
- Herhaal met de rest van de donuts en ‘donut holes’ tot alles gebakken is.
- Maak het glazuur door de poedersuiker te mengen met het zout en melk of water.
- Als de donuts een beetje afgekoeld zijn doop je ze in het glazuur en laat ze opdrogen op een rek. De ‘donut holes’ dompel je helemaal onder in het glazuur. Doop de donuts desnoods 2 keer om een wat dikkere, wittere glazuurlaag te krijgen.
- Of doop de donuts in kaneelsuiker.
- Eet ze wanneer ze nog warm zijn, dan zijn ze het lekkerst.
Gebaseerd op recept van Pioneer Woman
cheeseandchinese says
Zoo leuk! Altijd al zelf willen maken!
I am Cooking with Love says
?
Silvy says
Hmmmm zalig 😀
I am Cooking with Love says
Dank je. Het was leuk om te maken.
Martine -Duizenden1dag says
Staan ook nog op m’n lijstje. Vind ze er erg mooi uitzien!
I am Cooking with Love says
Dank je Martine. Ze vielen me erg mee om te maken.