Bloederige Botten Voor Halloween
Vieren jullie Halloween? Ik heb het gevoel dat elk jaar het meer en meer gevierd wordt hier in Nederland. Je ziet in ieder geval steeds meer reclame ervoor en ook recepten om de meest bloederige lekkernijen te maken. Ik zelf doe er niet aan maar ik vind het wel leuk om te zien hoe men elk jaar weer nieuwe ideeën bedenkt om te bakken en te maken.
Sommige baksels zien er heel ingewikkeld uit maar met alleen maar 2 ingrediënten, rode kleurstof niet meegerekend, kom je ook al een heel eind. Voor het ‘bloed’ gebruikte ik rode kleurstof wat ik een beetje verdunde met water maar wellicht kom je met rood (bieten of bessen) sap ook al een end.
Zorg voordat je de eiwitten gaat kloppen dat de kom en gardes vetvrij zijn. Spoel ze om met heel heet water en/of wrijf met citroensap in de kom en over de gardes. Daarmee zorg je dat de eiwitten goed stijf worden.
Ingrediënten:
- 3 eiwitten, op kamertemperatuur
- 150 gram fijne suiker
- drupje vanille extract, optioneel of een zakje vanillesuiker
- rode kleurstof, optioneel
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 100 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Klop in de kom van je (stand)mixer de eiwitten schuimig.
- Doe de vanille extract erbij en voeg beetje bij beetje de suiker en evt vanillesuiker toe.
- Mix tot je stijve pieken hebt.
- Schep het over in een spuitzak met rond spuitmondje. Heb je geen spuitzak, een druk en sluitzakje kan ook waar je een hoekje/puntje vanaf knipt.
- Spuit op het bakpapier een langwerpige S. Spuit er nog een er bovenop in spiegelbeeld.
- Zet de bakplaat in het midden van de oven en laat zeker anderhalf uur drogen. Test aan het eind voorzichtig of een bot makkelijk loslaat van het papier. Zo niet, laat het langer in de oven.
- Zet de oven uit zodra ze klaar zijn en laat ze volledig afkoelen in de uitgeschakelde oven met de ovendeur gesloten.
- Voor het bloed doop je met een satéprikker in de kleurstof en daarna in een beetje water zodat het wat ‘losser’ wordt. Spetter daarna over de ‘botten’ om zo mooie bloedspetters te creëren.
- Laat drogen en geniet. Bewaar ze in een luchtdichte trommel of bakje als je er zo lang vanaf kan blijven.