Risotto Met Pompoen en Salie uit de Oven
Zoals ik al schreef over het boek van Yvette van Boven De Grote Oven van Van Boven was het lastig kiezen wat nou als eerste te maken. Maar toen ik dit risotto recept zag wist ik dat deze het moest worden. Ik heb wel vaker risotto gemaakt maar altijd gewoon in de pan op het vuur. Dat het ook mogelijk was om het in de oven klaar te maken wist ik wel maar had ik gewoon nog nooit geprobeerd. Dit was een mooie kans. Bovendien zat er pompoen en salie in, allemaal heerlijk in het seizoen nu.
Het was een groot succes en zo makkelijk. Ik vind het altijd erg prettig om ovengerechten te maken want je hebt er geen omkijken naar wanneer het in de oven staat. De risotto kwam er super goed en gaar uit hoewel ik hem een tikkeltje smeuïger wilde hebben. Dat heb ik opgelost door aan het eind een scheutje hete bouillon erdoor te roeren.
Heb jij al eens risotto uit de oven gemaakt? En hoe was dat? Ik hoor het graag.
Ingrediënten:
- 1/2 flespompoen, geschild en in blokjes van 1 cm gehakt
- 1/2 koolraap of andere wortelgroente, idem
- plensje olijfolie
- zeezout & versgemalen zwarte peper
- klontje roomboter
- 2 sjalotjes, gesnipperd
- 300 gram arborio risottorijst
- 2 tenen knoflook, uitgeperst
- klein bosje salie, in reepjes
- 200 ml droge witte wijn
- 1 liter hete groentebouillon
- 75 gram geraspte Parmezaanse kaas ( of andere kaas die op moet)
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Spreid de blokjes groeten uit op een bakplaat, besprenkel met een beetje olijfolie en bestrooi met peper en zout. Rooster 30 minuten tot ze net gaan bruinen. Zet de laatste 10 minuten een ovenschaal erbij om voor te verwarmen. Als alles in een ovenvaste pan klaarmaakt kan de de laatste stap overslaan.
- Smelt intussen de boter in een antiaanbakpan, voeg de sjalotjes toe en roerbak ze 6 minuten tot ze zacht zijn. Roer de rijst erdoor, de salie en de knoflook en schep alles een minuut of wat om.
- Schep de geroosterde groenten en driekwart van de kaas erdoor en blus af met de wijn. Roer alles los tot het goed gemengd is.
- Verlaag de oventemperatuur naar 180 graden en schep de hele boel in de warme ovenschaal. Giet de hete bouillon erbij en roer alles nog een keer door. Bak onafgedekt 40 minuten.
- Dien direct op met de rest van de kaas erover.
Ps: Mocht de risotto toch iets te stevig zijn geworden voeg dan een beetje extra (hete) bouillon toe en roer dat erdoor.