Chipotle Hamburger
Een tijd geleden was ik, samen met nog vele (food)bloggers, op een event. Lifestylelab heette het en er werd aandacht besteed aan allerlei nieuwe producten. Van shampoo tot popcorn, van wijn en chocolade tot leren tassen. Heel gevarieerd dus. Ook werd er aandacht besteed aan Tabasco. En onlangs kreeg ik van de organisatie van dat event een klein flesje Tabasco thuis gestuurd. Het was een klein flesje met een nieuwe smaak: Chipotle. Voor ons dan nieuw want in Amerika heb je zoveel verschillende smaken al langer verkrijgbaar. En Chipotle wordt daar veel en vaak in gerechten verwerkt. Nu vraag je je misschien af wat een Chipotle is? Vast heet omdat het in Tabasco verwerkt zit? Het is een gerookte Jalapeño peper. En een Jalapeño is een Mexicaans zeer pittig groen pepertje. Hier kan je ze vers krijgen. Albert Heijn heeft ze soms liggen. Maar ook in een potje. Bij de wraps en andere Mexicaanse producten kan je zo’n potje vinden. Maar goed, ik wilde iets doen met deze hete saus omdat ik eigenlijk totaal geen idee had hoe het zou smaken. Op de site van Tabasco staan een hele boel recepten en daar vond ik deze hamburger.Ik maakte hem en was om. Die gerookte smaak was zo lekker, vooral in combinatie met de kaas. En echt heet was het niet. Ik had van te voren een druppel geproefd en ja, dat was pittig maar eenmaal verwerkt in een hamburger en gebakken, was die hitte een heel stuk minder. De Man was aan het werk en ik stuurde hem bovenstaande foto met de mededeling dat ik dat zojuist gegeten had. Wetende dat hij op zijn werk lang niet zulk lekker eten zou hebben. Maar gelijk zei ik erbij dat er nog genoeg voor hem was zodra hij weer thuis zou zijn. Nou, hij heeft gesmuld. Riep gelijk dat dit een blijvertje is en ja deze moest op mijn blog. Nou bij deze!
Ingrediënten:
- 4 kleine wraps, ± 15 cm doorsnee (oa bij AH te verkrijgen)
- 300 gram gehakt
- 4 eetlepels Tabasco Chipotle (te koop bij Jumbo)
- 6 eetlepels paneermeel
- 1 ei
- 4 plakjes Cheddar kaas
- sla
- tomaat
- augurk
- 1 rode ui in halve ringen gesneden
- zout en peper
- boter of olie om in te bakken
- Mayonaise met paar druppels Tabasco Chipotle saus, gemengd (optioneel)
- Meng het gehakt met de paneermeel, ei en Tabasco Chipotle saus en vorm er 4 dunne hamburgers van. Zet de hamburgers een half uur terug in de koelkast.
- Verhit een pan en smelt de boter. Bak de uienringen langzaam zacht en gaar. Haal uit de pan en zet apart
- Doe vervolgens de hamburgers in de pan en bestrooi met zout en peper aan beide zijden. Bak tot gewenste gaarheid.
- Leg op elke hamburger een plakje kaas en dek af met een deksel. Laat de kaas een beetje smelten.
- Verwarm in de magnetron of droge koekenpan de wraps.
- Leg op elke wrap een beetje sla, een paar plakjes tomaat en augurk. Daar bovenop de hamburger en uitjes. Vouw de wrap dubbel en zet vast met een prikker.
- Meng de mayonaise met de Tabasco Chipotle saus naar smaak en serveer er naast.
Pak een servet, want die zal je nodig hebben, en geniet!
Mirjam says
Die gaan we op het lijstje zetten! Ben benieuwd. 🙂
I am Cooking with Love says
Moet je doen Mirjam! Ik ga ‘m vanavond weer eten.