Aubergines Boerenstijl
Onlangs heb ik Amazing Oriental ontdekt, en niet eens zo ver van huis. Ik dacht dat hij nieuw was maar bij navraag aan de mevrouw achter de kassa bleek dat ze er al een jaartje of 6 zaten!! En ik ontdek ‘m nu pas!
Dat komt denk ik omdat ik pas relatief kort geïnteresseerd ben in Aziatisch eten te maken met echte Aziatische producten. Ik was altijd van de Conimex, de boemboes voor rendang enzo. Maar eigenlijk leek het me veel leuker en lekkerder om dat soort recepten ‘from scratch’ te maken.
Toen ontdekte ik de site van Robin Kok, Aziatische Ingrediënten. Dat is zo’n mooie uitgebreide site. Echt een naslag werk van zo ontzettend veel producten en recepten en verslagen van Toko’s door het hele land. Super informatief dus. En wat ik vooral zo goed vind is dat ze per product, bijvoorbeeld ketjap, de verschillende merken vermeld. Met foto’s erbij en welke zij denkt dat de lekkerste is. Kijk daar heb je wat aan. Zo is gelijk de ketjap van Conimex radicaal ingeruild voor de ketjap van ABC. Zoveel lekkerder.
Want als je door zo’n Toko loopt te struinen, heb je echt geen benul wat er allemaal te koop is.
Zo liep ik van de week met een lijstje door de Amazing Oriental op zoek naar alle ingrediënten voor de ‘Aubergines Boerenstijl’. Ze had me dat aangeraden om eens te maken. Maar ja dan wil ik wel het juiste spul in huis hebben.
Af en toe even op haar site kijken want hoe zag dat flesje er ook alweer uit. En met volle tassen ging ik naar huis.
Ik ben zo vrij geweest om het recept even over te nemen en hier neer te zetten:
Roerbak in ongeveer 3 minuten bruin:
400 gr gehakt (varken, rund, wat je maar wilt)
Voeg toe en bak nog een minuut of twee mee:
2 el fijngehakte knoflook
2 el fijngehakte verse gember
3 el gehakte ui/sjalot
Voeg toe en breng aan de kook::
125ml water of kippenbouillon
2 el Chinese, donkere sojasaus
3 el Shaoxing rijstwijn
3 el zwarte rijstazijn (ik vind de zoete het lekkerst hierin)
2 el suiker (of minder als je de zoete, zwarte rijstazijn gebruikt)
1 el Sichuan pepper (geroosterd en gemalen)
2 tl chili-bonensaus (toban jiang)
1/2 tl grofgemalen zwarte peper
Voeg toe en laat sudderen tot zijdenzacht:
500 gr Chinese aubergine (in stukjes)
Vlak voor serveren de saus nog even binden met een maizena-papje.
Proeven, smaak eventueel aanpassen en dan afmaken met:
2 tl sesamolie
lente-uitjes
Lekker met witte rijst. Wordt ook koud of op kamertemperatuur gegeten.
NB. Met gewone, westerse aubergines gaat het ook. Als je de aubergine eerst frituurt hoef je die uiteraard alleen nog maar weer op te warmen in de saus. De verhoudingen kun je gerust aanpassen, meer of minder gehakt tov de aubergine, meer chilibonensaus voor de pit. In tegenstelling tot veel andere Chinese gerechten is dit gerecht de volgende dag ook nog erg lekker, zo niet lekkerder.
Ik had er Basmati rijst bij gekookt en het was echt heerlijk. Lekker dat zoete en de aubergines heerlijk zacht. Dit is er een, die houden we erin.
Natuurlijk hadden we nog aardig wat over aangezien het een recept voor 4 personen is en wij het met z’n 2-en aten. Dus de volgende dag opgewarmd en, ja het is misschien een rare combinatie maar het bleek oh zo lekker, met warme pitabroodjes en knoflooksaus de rest op gegeten. 😉
Ik kan dit recept echt aanraden, het smaakt lekker en is zo gemaakt.
Paul Oosten says
Klinkt echt lekker (maarja, ik heb honger terwijl ik over eten zit te lezen). Maar ik denk ook dat ik als een analfabeet met foto’s van Robin’s site naar de lokale toko moet, want ik -als Conimexer- heb ook het meeste niet in huis …
I am Cooking with Love says
Ja je hebt echt zo’n ervaringsdeskundige nodig hoor. En dat kan je zo goed vinden op haar site. Is er een om regelmatig te checken en achter de hand te houden.
Robin says
Fijn te horen dat jullie het zo lekker vonden!
En ja, het is echt de moeite om bovenstaande ingrediënten bij de toko te halen, Paul. Dit gerecht is zo lekker dat je het vast vaker gaat maken en dan komt het vanzelf wel op. En wie weet waag je je dan bijvoorbeeld ook eens aan de mapo tofu! 😉
Oh, er zijn zoveel lekkere dingen mee te maken. En echt niet moeilijk.
I am Cooking with Love says
Ohh tofu, dat gaat een uitdaging worden. Heb wel eens zo’n pak uit de supermarkt gekocht en gebruikt maar vond het Mwah! Niet zoveel aan. Maar nog nooit de silken versie geprobeerd. Dat is men over het algemeen enthousiaster over.
Eigenlijk waren de aubergines ook een uitdaging want de man is er niet zo dol op. Op de structuur ervan. Nou de eerste avond 2x opgeschept en de avond erna, nadat de pitabroodjes op waren, het pannetje leeg gelepeld! hahaha. Zo zie je maar.
Robin says
Nou, de silken tofu is eigenlijk een noodgreep. Beter is de zachte, verse tofu van de toko. Die uit de supermarkt kun je inderdaad beter mijden. Die verkopen ze trouwens ook bij de toko, daar niet van, maar ik vind ‘m zeker voor de mapo niet geschikt. Daarin hoort zachte tofu. Yum!
Die uit de supermarkt is wel geschikt voor Indonesische gerechten, waarbij je de blokjes flink moet roerbakken. Maar ik ben daar nooit zo dol op. Vind het wel te eten, maar niet zo yummy als verse, zachte tofu.
Paul Oosten says
Maar … mapo tofu, daar zit geen vlees in! En ik, de Grote Vleeseter, ikke … eh …
I am Cooking with Love says
Ja dat zal afzien voor je worden Paul. 😉
Oke dus echt voor de zachte verse gaan. Goed.
Paul Oosten says
Och, tegen serveertijd nog snel wat reepjes roergebakken biefstuk bij … maakt alle vegetarische recepten op smaak….
Robin says
Tsss, te lui om te klikken.
Echt wel dat daar vlees in zit.
Puh.
Voor straf verplicht een keer maken!!!
I am Cooking with Love says
hahahahhahhaha
Paul Oosten says
Volgens mij heb je die 200 g gehakt net toegevoegd, die zag ik eerder niet …
Robin says
Ech nie!
Kijk, allemaal, altijd met gehakt: mapo tofu door de jaren heen
Paul Oosten says
OK, Robin, dan was ik verblind door de tofu. Zodra ik dat hoor/lees verwacht ik iets vegetarisch …Ik was fout.
I am Cooking with Love says
Heb ik ook hoor Paul. Meestal zijn dat inderdaad vega gerechten!!
Els says
Yum! Dit is een recept naar mijn hart, heerlijke combi!
I am Cooking with Love says
Ja Els dat kun je wel zeggen. En de volgende dag met knoflooksaus kan ook heeel goed hahaha.
'Es' (@EsFactory) says
Mijn ‘nog te maken’ lijst wordt steeds langer.
En ik ben dol op tofu en tahoe. Ik vind tofu het lekkerst gebakken in olie met wat zout.
Zo, en nu heb ik trek.