Tarte Tatin van Prei
We, wij foodbloggers, hebben weer een nieuwe versie van de Foodblogswap verzonnen. Het beestje heeft nog geen naam, wellicht komt dat nog maar misschien ook niet. Who cares! Het is gewoon leuk om bij elkaar rond te neuzen en iets van andermans blog te koken. Bij een van de vorige Foodblogswaps had de blogster die van mijn blog moest koken ineens af laten weten. Jammer want ja, wie kookte er nu van mijn blog? En daar was Ageeth van Ageeth eet en kookt. Ze vond het zo lullig voor me dat ze als verrassing mijn Tuna Melt maakte! Super leuk en ontzettend aardig vond ik dat. En nu was mijn kans om iets van haar blog te maken.Ik heb alles door gespit en moest kiezen tussen iets hartigs of zoets. Want daar had ze ook zo veel lekkers van tussen staan. Maar toen zag ik deze Tarte Tatin. Hij komt oorspronkelijk uit de Delicious en daar zag hij er al zo lekker uit dat ik hem zeker een keer wilde maken. Kwam er natuurlijk niet van. En zie hier, kwam hij alsnog op mijn pad. Maken dus. En hij was heerlijk. Het zoetige van het gekarameliseerde suiker. Het hartige van de prei en het zoutige van de Feta was een heerlijke combinatie. Oorspronkelijk moest je nog wat verse kruiden erover strooien aan het eind maar ja…je raadt het al. Dat had ik niet en eerlijk gezegd miste ik het ook niet.
Ingrediënten:
- 6-8 grote preien
- 60 gram boter
- 2 eetlepels suiker
- 4 velletjes bladerdeeg, ontdooid
- 100 gram geitenkwark of feta van goede kwaliteit
- Verse blaadjes tijm of dragon
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Verwijder de buitenste bladeren van de preien en spoel ze schoon.
- Snij de preien in stukken van ongeveer 3 cm. Zorg dat de preiringen intact blijven.
- Smelt 40 gram boter met 1 eetlepel water in een ovenvaste pan (22 cm) of Tarte Tatin pan als je die hebt.
- Zet de stukjes prei rechtop in de pan lekker knus tegen elkaar aan. Stoof ze voor 5 minuten maar draai de prei niet om.
- Smelt in een steelpannetje de rest van de boter met de suiker.
- Laat de suiker een beetje karameliseren.
- Schenk het suikermengsel zodra het goed heet is rondom de prei.
- Leg de ontdooide plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot een lap van 27-28 cm.
- Drapeer het deeg over de prei en stop het deeg goed tussen de rand van de pan en de prei.
- Prik een paar gaatjes in het deeg zodat stoom kan ontsnappen.
- Bak de taart 20-25 minuten in de oven totdat hij goudbruin en gaar is.
- Schud voorzichtig de pan een beetje heen en weer zodat de taart los komt. Leg een groot bord op de pan en keer alles snel maar voorzichtig in 1 keer om.
- Als er prei in de pan achterblijft zet je die gewoon terug op zijn plek.
- Verdeel de kwark of Feta over de taart en bestrooi met de verse kruiden.
- Geef er een goede draai peper over.