Lente Frittata met Asperges en Feta
Er staat niet zo heel veel meer op mijn verlanglijstje wat betreft spullen voor in de keuken. Nou ja, ik kan nog wel het een en ander bedenken hoor maar het dilemma is, waar lààt ik het. Een kwestie van ruimtegebrek houdt mij enigszins in toom om nog meer spullen te kopen. Het enige wat ik wel graag wilde was een ruime koekenpan die ook in de oven kan. Dat leek me ideaal en een pan, tja die kon ik nog wel in een kastje proppen.
Nu had ik wel een pan die in de oven kon maar die was niet zo groot. De pan waarin ik deze frittata gemaakt heb is 28 cm doorsnee. Groot genoeg om bijvoorbeeld voor 4 mensen te koken. Ik heb deze pan gekregen en ik ben er erg blij mee. Los van het feit dat hij dus de oven in kan ligt hij lekker in de hand en bakt heerlijk. Het is een anti-aanbak pan en kan op alle warmtebronnen gebruikt worden.
En in het kader van de lente besloot ik onder andere heerlijke groene aspergestips te verwerken in deze frittata. Maar pas hem aan zoals jij dat wilt. Gebruik andere groenten of vervang de Feta door geitenkaas of Boursin.
Om de groenten in te bakken gebruikte ik bacon vet. Sinds een tijd spaar ik dat op in een klein potje en bewaar dat in de koelkast. Dus als ik spekjes uitgebakken heb voor bijvoorbeeld een salade dan giet ik het vet door een klein zeefje in een potje en doe dat in de koelkast. Vervolgens gebruik ik het om er bijvoorbeeld een eitje in te bakken. De Man wilt meestal niet, zoals ik, ontbijtspek bij z’n eitje maar zo krijgt hij wel de smaak ervan. Ideaal. Maar goed, ik neem aan dat je niet zo’n potje al hebt staan dus dan gebruik je gewoon olie of boter. Net zo makkelijk.
Ingrediënten:
- 8 eieren
- 1/2 theelepel zout
- peper, naar smaak
- 1/4 theelepel knoflookpoeder
- 1/4 theelepel gedroogde oregano
- 1/4 theelepel gedroogde tijm
- 50 gram geraspte kaas
- 6 zongedroogde tomaatjes, in stukjes gesneden
- 1 flinke theelepel baconvet (optioneel) of olie of boter om mee te bakken
- 1 ui, gesnipperd
- 1 courgette, in blokjes
- 200 gram groene aspergetips, in 3-en gesneden
- 1 punt paprika, in reepjes
- 4 à 5 ansjovisfilet, in kleine stukjes, optioneel
- 200 gram Feta, in blokjes
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng in een ruime kom de eieren met de kruiden, geraspte kaas en zongedroogde tomaatjes. Zet even opzij.
- Neem een pan die ook in de oven kan en verhit het baconvet of olie.
- Fruit het uitje en voeg de in stukjes gesneden ansjovis (optioneel) toe. Bak dit een paar minuten.
- Doe de courgette en asperges erbij en roerbak een minuut of 10 of totdat de courgette iets geslonken is.
- Meng de paprika door de groenten. Je kan dit ook gelijk meebakken met de courgette maar ik vind het lekkerder wanneer het nog een beetje rauw is en dus meer bite heeft.
- Schenk het eimengsel over de groenten en verdeel de zongedroogde tomaatjes en alle groenten gelijkmatig.
- Verdeel de Feta er over en laat de pan, onaangeroerd, een minuut of 3 bakken. Zet de pan daarna in de oven voor zo’n 12 – 15 minuten om de frittata verder te garen.
- Serveer direct of op kamertemperatuur.
- Let op! De steel van de pan is heet!