Focaccia met Rozemarijn
Deze focaccia was zo goed gelukt en smaakte zo lekker. De Man bleef maar zeggen dat dit beslist een blijvertje was. Hij heeft dan ook het meeste hiervan opgegeten.
Het is een heel lekker deeg om mee te werken en ook niet zo veel. Je zit niet met een giga deegbal en daardoor is het makkelijk uit te rollen en te bewerken. Met deze hoeveelheid kan je 4 sandwiches maken. Dat is iets wat ik ook heb gedaan. Dit recept stond in de Foodies en dat heb ik aangehouden. Ook wat betreft de sandwich die je ermee kan maken. Het recept daarvoor komt ook online. Een lekker broodje voor de lunch of voor een lichte avondmaal samen met bijvoorbeeld een kommetje soep. Iets wat met deze hete dagen een prima plan is dacht ik zo.
Ingrediënten:
- 250 gram bloem
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 zakje gedroogde gist ( 3,5 gram)
- 3 eetlepels olijfolie + extra om in te vetten
- 150 ml lauwwarm water
- grof zeezout(vlokken)
- peper
- 1 à 2 takjes rozemarijn
Zo maak je het:
- Meng in de kom van een standmixer de bloem met het zout en de gist.
- Roer er de 2 eetlepels olijfolie door tot het een beetje op broodkruim lijkt.
- Voeg het water toe en kneed tot je een soepel deeg hebt. Dit kan overigens ook met een handmixer (deeghaken) of gewoon met de hand.
- Vet een kom lichtjes in met olie en leg de deegbal erin. Draai het deeg helemaal rond zodat alle kanten ingevet is. Dek af met plasticfolie en laat ongeveer een uur rijzen op een warme, tochtvrije plek, tot het deeg verdubbeld is in omvang.
- Kneed het deeg kort door. Rol/druk het deeg plat uit op een met olie ingevette bakplaat. Dek weer af met plasticfolie en laat het 20 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 250 graden. Druk met je vingertoppen kuiltjes in het deeg. Druppel 1 eetlepel olijfolie over het deeg en bestrooi met grof zeezout(vlokken) en peper. Ris de rozemarijnaaldjes van het takjes en verdeel over het deeg.
- Bak de focaccia in ongeveer 12 minuten mooi goudbruin.