Katmer – Filodeeg met Pistache en Turkse Room
Lang geleden heb ik het boek Anatolië gewonnen. Een prachtig boek met heerlijke Turkse gerechten en nog mooiere foto’s. Ik had er nog niets uit gekookt maar wel al het een en ander in gezien wat op mijn nog te maken lijstje stond. Zeg een maandje geleden zag ik de aflevering van de Britse chef Nigel Slater die in Turkije aan het rondreizen was en natuurlijk de Turkse keuken proefde en ontdekte. Daar zag ik dat ze Katmer maakten. Een zoet gerecht van filodeeg met pistachenootjes en Turkse room. Men eet het vaak bij het ontbijt, maar het smaakt eerlijk gezegd elk moment van de dag wel.
Toevallig had ik bij de Albert Heijn al gezien dat ze kleine blikjes Kaymak verkopen. Dat is een zachte volle room. Vergelijkbaar met bijvoorbeeld mascarpone of clotted cream. Zo’n blikje had ik al in huis. Bij de groothandel had ik grote vellen filodeeg gehaald dus het was alleen nog een kwestie van pistachenootjes regelen.
Eenmaal gemaakt en geproefd vroeg ik me oprecht af waarom ik dit niet eerder had gemaakt. Het is pure verwennerij en makkelijker en sneller te maken dan je misschien denkt.
Ingrediënten:
- 4 vellen filodeeg, ontdooid
- 30 gram boter, gesmolten
- 50 gram Kaymak, Turkse room in klein blikje. Te koop in Turkse supermarkt als in Albert Heijn
- 60 gram pistache nootjes, gepeld en fijngehakt. Plus extra als garnering
- 2 eetlepels suiker
- honing om er over te druppelen, optioneel
Zo maak je het:
- Leg 2 vellen filodeeg op elkaar en bedek de resterende vellen met een vochtige theedoek of plasticfolie om uitdrogen te voorkomen.
- Verdeel de kaymak in dotjes over het deeg maar laat de randen vrij.
- Strooi de pistache nootjes over het deeg en vervolgens de suiker.
- Leg de 2 resterende vellen filodeeg boven op de belegde vellen. Besmeer met een kwastje de gesmolten boter langs de randen en vouw de randjes ongeveer een centimeter naar binnen. Druk met je handen een beetje aan zodat het blijft plakken.
- Bestrijk een ruime koekenpan, waar de katmer in past, met boter en leg de katmer in de pan. Bestrijk vervolgens de bovenkant van het filopakketje met gesmolten boter.
- Bak beide kanten mooi goudbruin.
- Haal de katmer uit de pan, snijdt in stukken bestrooi met extra pistachenootjes en druppel er eventueel honing over.
- Serveer warm, dat is het lekkerst maar op kamertemperatuur is het ook heerlijk.
Ps: Dit is een gerecht waar het niet zo nauw komt op de hoeveelheden. Wil je meer suiker of meer pistachenootjes, dan moet je dat vooral doen. En heb je meer boter nodig, gooi een extra klontje in je pannetje en smelt. Zie deze hoeveelheden als een richtlijn.
Ps ps: Ik had nog 2 vellen filodeeg over want er zaten er 6 in het pakje. Met de laatste 2 heb ik een kleine versie gemaakt.
Laura - Dagelijkse hap says
Ziet er goed uit! Lijkt me lekker voor als hapje of als voorafje (bij een soep bijvoorbeeld).
I am Cooking with Love says
Dank je. Het is wel erg zoet hoor. Ik zou het dan eerder na het eten eten.